×
2021. 06 16.
Szerda
Jusztin
24 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.40 RON
Olvasó hangja

Száz éve született Harsányi János

2020.05.28 - 15:33
Megosztás:
Száz éve született Harsányi János
Sokunk emlékezetében még élénken él az 1994-es esztendő vége, amikor két magyar származású tudós a legmagasabb tudományos elismerésben részesült. Oláh György kémiai, míg Harsányi János közgazdasági Nobel-díjat kapott.

Harsányi János éppen száz éve, 1920. május 29-én született Budapesten. Mondhatni, hogy a nemzet számára öngyilkossággal felérő trianoni békeszerződés hetében jött a világra. Zsidó származású, római katolikus vallású volt. A négy elemi után a híres fasori evangélikus főgimnáziumba járt, ahol előzőleg több később elismert tudós megfordult már. Matematikából kitűnő eredményeket ért el, érettségije után külföldi tanulmányokat folytatott, ám a második világháború áthúzta számításait. Szerencséjére 1940-ben felvették a Budapesti Egyetemre (ma Eötvös Loránd Tudományegyetem), és 1944-es végzéséig megszabadult a munkaszolgálattól. Rövid ideig filozófiát hallgatott, 1947-ben doktorált, majd tanársegédként dolgozott. A kommunista rendszer megszilárdulása jelentette számára az elhatározást: harmincévesen, 1950-ben elhagyta Magyarországot. Ausztriai menekülttábor, egy évtizedes ausztráliai munkásság, majd amerikai karrier követte egymást. 1964-ben valóra vált az álma, és a kaliforniai Berkeley Egyetem professzora lett. Itt hunyt el nyolcvanéves korában, 2000. augusztus 9-én.

Az 1994-es Nobel-díjat másodmagával kapta meg (társa John F. Nash) a játékelmélet továbbfejlesztéséért az alábbi indoklással: „a nem kooperatív játékok elméletében az egyensúlyelemzésre vonatkozó úttörő munkásságáért”. Egyébként a játékelmélet alapjait, a stratégiai problémák elméletét a magyar származású tudószseni, Neumann János fektette le. A játékelmélet interdiszciplináris matematikai ágazat, amely azzal foglalkozik, hogy mi az észszerű viselkedés olyan helyzetekben, ahol minden résztvevő döntéseinek eredményét befolyásolja a többiek lehetséges választása.

Harsányi János az Egyesült Államokban találta meg igazi kutatási területét, és eredményeiért maximális elismerésben részesült. Ő maga vallotta: „Az USA-ban kiváló közgazdászokat ismertem meg. Ők is megismertek engem. Ez is kellett a Nobel-díjhoz: ismertség és ismertség, szakmai kapcsolatok. Ha Magyarországon lettem volna közgazdász, nem biztos, hogy megkaptam volna a Nobel-díjat, mert abban a személyes kapcsolatoknak is szerepe van. Az is számít, ki hol dolgozik. Szerencsés ember vagyok.”

Harsányi János magyarsága vitathatatlan, hiszen magyar anyanyelvű magyar állampolgárként Budapesten született, ott járt iskolába, ott fejezte be az egyetemet, és repatriálásáig ott dolgozott. Magyar származását utána is vállalta, rendszeresen ellátogatott Magyarországra. Legyünk büszkék a száz éve született Nobel-díjas tudósra!

Dr. Ábrám Zoltán

Cookie