×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
13 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Szemétdombok az utak mentén

2021.04.09 - 17:00
Megosztás:
Szemétdombok az utak mentén
A még Szatmárnémetihez tartozó, a város északnyugati részén lévő kamionút mente az egyik közkedvelt illegális szemétlerakó hely — ahány mezei behajtó, annyi szemétdomb / Fotó: A szerző felvétele
Sziszifuszi munka az önkormányzatok számára mentesíteni a közterületeket az illegális szemétlerakatoktól; ha csökkent is az utóbbi 30 évben ezeknek a száma, még mindig nagyon sok van belőlük.

A tavasz sajnos az illegális szemétlerakatok évszaka is, miután elolvad a hó, felszárad a sár, de még nem ér derékmagasságig az ilyesmit jótékonyan rejtő gaz, és az emberek elkezdenek többet járni kint biciklivel és gyalog, több helyen is feltűnik, hogy tele van az útszél szeméttel. Az árokpartokat, mezei behajtók mentét szennyező szemetelés ott kezdődik, amikor egy arra járó autós csak egy megüresedett üdítős flakont kidob az autóból, majd folytatódik az egy szemeteszsákot az árokba hajító szemetelővel, és az ipari mennyiségben szemetet lerakodó profi „szemétbűnözővel” zárul.

Tavaszi ároktakarítások, árokszéli cserjék metszése után derül ki, hogy irtózatos mennyiségű szemét gyűlik fel az alkalmi szemetelők nyomán is, főleg, hogy tízévente ritkítják az útszéli bokrokat, és amíg ezek sűrűk, nem látszik a szemét. A települések szélére jellemző, hogy tele vannak szeméttel, a városi polgármesteri hivatalok és köztisztasági szervek a falun lakókat vádolják a szemétlerakással, a községi polgármesterek szerint viszont a városlakók hordják ki a falvak szélére a szemetüket.

Büntetés és megelőzés

Minden település szemétszedési akciót indít ilyenkor, különösen jellemző ez Szatmárnémetire, ahol a szükségállapot véget értével és a vészhelyzet enyhülésével „visszakapta” helyi rendőreit a polgármesteri hivatal. A városszéli szemétlerakatok felszámolása és a szemetelők keresése, azonosítása és pláne a szemétlerakás megelőzése rendszeres tevékenységük a városháza illetékeseinek és a városi rendőrség tagjainak, a térfigyelő kamerákkal is igyekeznek a megelőző munkát segíteni, figyelik a törmelékkel a város széle felé haladó, majd onnan üresen visszatérő kisteherautók rendszámát, igyekeznek eltántorítani bárkit, de főleg a szemétlerakást megélhetési formaként űzőket a köztéri szemeteléstől. Mindenki számára közismert az a személy, aki falun szekérrel, városon kisteherautóval szemét, törmelék és egyéb hulladék elszállítását vállalja, megbízást kap akkor is, ha a megrendelő is tudja, hogy nem a szeméttelepen fogja végezni, amit a kocsira felrak.

Menet tele, jövet üres

A hatóságok sajnos nehéz helyzetben vannak, hiszen nem elég egy odaúton tele raktérrel lefilmezett autó, amelyik a visszaúton már üresen jön, és az út végén, ahol járt, keletkezett egy új szemétdomb, rajta kell kapni az épp lerakodó szemetelőt. Egyes elöljárók, polgármesteri hivatali szakemberek szerint az ilyen esetekre néha van más megoldás is. Volt már olyan Szatmárnémetiben, hogy reggelre létrejött törmelékhalomra bukkantak a városi rendőrök, akik a térfigyelő kamera felvételeinek megnézését követően pár közeli utcát bejárva egy építkezésre bukkantak, ahol épp az a kisteherautó állt az utcán, amelyik feltűnt a felvételen is. Ilyenkor csak annyit kérdeznek, hogy van-e hulladékszállítási szerződésük vagy gyűjtőkonténerük kirakva az építkezési hulladéknak. Ha nincs, máris készül a jegyzőkönyv, mert egyértelmű, hogy mi lesz a törmelék sorsa. Hasonló a helyzet, ha autóbontó, szerelőműhely közelében bukkannak járművekből származó hulladékra. Megkérik a cég illetékesét, hogy vagy mutasson számlát, amit a legutóbbi hulladékelszállítási szolgáltatásért kapott, vagy hordja el a megtalált szemétdombot, és írja alá az esetről készült jegyzőkönyvet.

El kell takarítani

A hatályos törvénykezés szerint a szeméttelepi státusszal nem rendelkező területen talált szemetet — akkor is, ha az magánszemély tulajdonában lévő magánterület — annak kell elszállítania, akié az illető terület. Ha tehát valakinek el nem kerített földje van, amire szemetet kezdtek el pakolni, sajnos a szabálytalan hulladéktárolásért járó bírságot is ki kell fizetnie, és a terület takarítását is meg kell hogy oldja. Illegális szemétlerakatok miatt nem csak a város vagy magánemberek, mezőgazdászok szenvednek, rendszeresen szembesül a problémával a vasúttársaság is, és baja van a szemétlerakatok miatt a vízügynek is.

Princz Csaba

Egyre vonzóbb a vidéki élet
Térségünkben is folyamatosan téma, hogy városon vagy falun jobb-e élni. Vannak, akik a városi élet nyüzsgését szeretnék nyugodtabb, tisztább környezetre cserélni, ezért úgy döntenek, hogy falura költöznek.
Akciók a szemétlerakás ellen
Tavasszal nem csak a rügyfakadásnak jön el az ideje, de elkezd szaporodni az illegális szemétlerakó helyek száma is.
Csekély a kockázata, hogy a "városi felületeken" terjedjen a vírus
Csekély a kockázata, hogy a városokban a gyakran megérintett felületeken keresztül terjedjen az új típusú koronavírus - állapította meg egy nemzetközi kutatás.
Cookie