×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
11 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Szeméttel fűt a fél megye

2017.01.06 - 08:00
Megosztás :
 • Szeméttel fűt a fél megye

  A megye lakosságának több mint hatvan százaléka fával tartja melegen telente a lakását, és a „mindenevő” fás kazánokat sajnos szeméttel, fahulladékkal is tömik, ami szennyez.

  Ha Magyarországon vagy attól nyugatabbra lennénk, a hét elején Szatmár megye területére érvényes sárga riasztást és enyhébb fokú szmogriadót rendelt volna el a környezetvédelem, annyira szennyezett volt a levegő. Párás és mozdulatlan volt a megye fölött a légkör, azért ülepedett meg a szennyeződés a levegőben, véli a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője, ami kipufogógázzal és füsttel volt tele, azért mértek magas értéket a mérőállomások. Békéssy Erzsébet szerint a téli időszakban nem csak az autók által kibocsátott füst miatt rossz a levegő a megyében, ehhez hozzájárulnak a fűtésre használt dolgok égés utáni végtermékei is. Lehet, hogy nemcsak megfázás miatt köhörészünk ilyenkor, hanem a levegőben lévő szennyeződés is irritálja a nyálkahártyánkat.

  Illegális hulladékégetésnek minősül, ha valaki nem a megfelelő tüzelőanyaggal fűt, sokan nem is tudják, hogy festett fát (például régi ablakkeretet), vagy pozdorja bútoranyagot (laminált faforgácslapot) sem lenne szabad a tűzre tenni. A szakemberek szerint sajnos sokan vannak olyanok, akik színes papírt, műanyagot, pamutot vagy egyéb háztartási hulladékot is a tűzbe dobnak, de tudják azt is, hogy ezt a legtöbben — akiknek a fával fűtés is drága — kényszerűségből teszik. Ennek ellenére nagyon szennyezi a levegőt, aki mindent a kazánba, kályhába dobál, jól látszik ez olyankor, amikor valójában tisztának kellene lennie a levegőnek, de mégis szennyeződéssel van tele.

  A környezetvédelmi ügynökség a brikettel való fűtést szorgalmazza azoknál, akik nem földgázzal melegítik a lakásukat télen, Békéssy szerint ez sokkal szárazabb, mint akár a két évig szárított fa, így jobb a fűtőértéke, jobban ég és kevesebb a füstje.

  A környezetvédelmi igazgatóság véleménye szerint füsttel főleg a háztartások szennyezik a levegőt, gyárakra ez nem jellemző, azonban a nagy csarnokokat befűtő cégek számára nincs előírás arra, hogy mivel és hogyan fűtsenek, előírás csak azoknak a cégeknek az esetében születik, amelyeknek a kibocsátás része kereskedelmi vagy termelői tevékenységüknek.

  Békéssy szerint a levegő szennyezettségét mérő monitorizáló rendszer csak félig lett beüzemelve. Mérik, olvassák és archiválják is a mért eredményeket, azonban nem történik semmi, ha sárga szintű szennyezettségi adatokat mér a gép. Nincs protokoll szmogriadó esetére, figyelmeztet Békéssy, tehát nincs módszer arra, hogyan figyelmeztessék a lakosságot ilyenkor, hogy rossz a levegő, és tudassák, mit kell tenni ahhoz, hogy jobb legyen. Nyugatabbra, ahol teljes értékű monitorizáló rendszer működik, ilyenkor igyekeznek korlátozni minden kibocsátást, nálunk nem történik semmi.

  Princz Csaba

   

  Cookie