×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
17 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Egészség

Szénanátha: nő a pollenszórás

2020.05.12 - 15:30
Megosztás :
 • Szénanátha: nő a pollenszórás
  A pázsitfűfélék és a tölgy pollenkoncentrációja közepes, helyenként magas szintet érhet el.

  Tüsszögés, vizes orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, kötőhártya-gyulladás, szemfáradékonyság, fáradtság, levertség és fokozott alvásigény — ezekre a panaszokra számíthatnak tavasz és nyár folyamán azok a lakosok, akik szénanáthában szenvednek. A pollenhelyzetről Romániában egyelőre csak egy internetes oldalon tájékozódhatunk, a weather.com/ro honlapon, amelyik szerint Szatmárban is egyre magasabb a pázsitfűfélék és a tölgy pollenszórása, de a magyarországi tisztifőorvos és az Országos Meteorológiai Szolgálat által kezelt www.met.hu oldal is naprakészen mutatja, hogy a határ mentén éppen mire kell felkészülniük az allergiás személyeknek. Ez alapján Szatmár megyében a tölgy pollenkoncentrációja közepes, helyenként magas szintet érhet el. Közepes szintet érhet el a kőris, a nyír és a platán pollenkoncentrációja, a pázsitfűféléké pedig egyre többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

  A szezonális allergia vagy népszerű nevén a szénanátha elsősorban pollenallergia, amelynek tünetei pár nap különbséggel, ha az időjárás nem nagyon eltérő az előző évtől, nagyjából hasonló időpontban jelentkeznek. Az orvosok azt tanácsolják, hogy akinél kiderült, hogy valamilyen pollenre érzékeny, időben kezdje el a kezelést, mert akkor elviselhetőbbek lesznek a tünetek.

  Az anithisztaminok alkalmazása mellett az allergének kerülése is javítja a beteg állapotát: azaz kerülni kell a szabadban tartózkodást, ha magas a levegőben annak a növénynek a pollenkoncentrációja, melyre allergiások vagyunk. A betegnek figyelnie kell a pollenjelentéseket, a számára veszélyes pollen időszakában a lehető legkevesebbet tartózkodjon a szabadban, ne menjen gyomos, erősen pollenszennyezett helyre, mossa gyakrabban a haját, kezét, arcát, viseljen napszemüveget! Magas pollenszám esetén tanácsos csukott ablakok mögött, zárt térben tartózkodni. A szakemberek azt tanácsolják, hogy az allergiás személy ne tartson hobbiállatot, kerülje a házi port, és lehetőleg minden padló és bútorfelület, szőnyeg, függöny és bútorvédő textília legyen könnyen és gyakran tisztítható.

  A szénanáthát a jellegzetes tünetek alapján könnyű felismerni. Klinikailag akkor állapítható meg, ha a jellegzetes tünetei — tüsszögés, orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás — közül legalább kettő napi rendszerességgel, fél-egy órán át megfigyelhető.

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie