×
2020. 07 07.
Kedd
Appolónia
14 °C
Eső
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Szenvedélybetegeknek segítenek a gyógyulásban

2012.08.27 - 08:28
Megosztas :
 • Szenvedélybetegeknek segítenek a gyógyulásban

  A Partiumi Magyar Napok keretében a Bonus Pastor Alapítvány is bemutatkozott, amely szenvedélybetegek és hozzátartozóik nyújt segítséget keresztény lelkiséggel, a segítő szakma eszközeivel.

   

   

  Adorján Kálmán lelkipásztor mutatta be az alapítvány tevékenységét. Célja, hogy segítséget nyújtson az alkohol-, drog és egyéb függőségekben szenvedőknek és hozzátartozóiknak, keresztény lelkiséggel, a segítő szakma eszközeivel. E célt három fő tevékenység-csoport, a terápia, az utógondozás és a prevenció által kívánja megvalósítani. A program szenvedélybetegeknek és saját problémájukkal foglalkozni kívánó felnőtt hozzátartozóiknak szól. 1996 óta szerveznek rövid távú terápiás programokat, felnőtt szenvedélybetegek (alkohol-, drog-, nikotin- és játékfüggők) és hozzátartozóik számára. A programokon való részvételt szeretettel ajánlják azoknak is, akik hozzátartozói minőségben keresnek segítségek a társfüggőségük problémájában. Az évente három alkalommal megrendezett rövid terápiás programok jó alkalmat nyújtanak a szenvedélybetegség mibenlétének megismerésére, az ahhoz kapcsolódó problémák felismerésére, a változtatásra való készség és motiváltság növelésére. A program célja a szerfogyasztással való leállás és a szer nélküli élet alapjainak a megteremtése. A 12 napos program idején orvosi és pszichológiai előadások, szemináriumok, kiscsoportos beszélgetések, személyes tanácsadás és lelki gondozás, bibliai igékhez kapcsolódó elmélkedések, igehirdetések zajlanak. Az egyesület állandó alkalmazottai pszichológusok, lelkészek, szociális munkások végzik a terápiás munkát.

   

  Hosszú távú terápiás program

   

  2005 áprilisa óta bentlakásos hosszú távú terápiás programot is biztosítanak a magyarózdi Terápiás Otthonban, amely felnőtt szenvedélybeteg férfiaknak szól, és háromtól kilenc hónapig tart. A kanadai eredetű Portage terápiás modellt használják helyi alkalmazásban: olyan terápiás közösség kialakítását jelenti, amelynek célja továbbsegíteni az egyént a maga terápiájában. A családias légkörű ózdi Otthonban két fontos elv működik: az önsegítés és a pozitív visszajelzés a csoport részéről. A program minden eleme terápiás jellegű, legyen az csoporttalálkozó, egyéni tanácsadás, lelki gondozás, munka vagy szabadidős foglalkozás. A terápia célja a szer- illetve játékmentes élethez elengedhetetlenül szükséges pozitív személyiségfejlődés, a kezdeményezőkészség, döntésképesség, felelősségvállalás, megfelelő kommunikációs képességek kialakítása és fejlesztése. A kolozsvári Püsök Hunor számára a hosszú terápiás programon való részévétel hozta el a gyógyulást. „Új életet kaptam a Jóisten kegyelméből” vallotta be. Most ő is eljött városunkba, hogy elmesélje személyes élményeit a szatmáriaknak. Édesapja alkoholista volt, a családi körülményei oda vezettek, hogy ő is egyre inkább az alkohol rabjává vált. Végül az utcára került, ahol a hajléktalanok életét élte. Édesapja vitte el a kolozsvári támogató csoportba, majd Magyarózdra került, ahol a kilenc hónapos terápiás program segítségével sikerült meggyógyulnia szenvedélybetegségéből. Azóta bevallása szerint új életet kezdett, van munkahelye, barátnője és vannak céljai. A terápiás programokkal kapcsolatos kérdéseikkel a szatmáriak dr. Puskás Csabát, az Új remény egyesület elnökét kereshetik meg Szatmárnémetiben.

  Pándi Annamária

   

   

  Cookie