×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Szeptemberi munkakezdés a főtéren

2021.03.29 - 08:56
Megosztás:
Szeptemberi munkakezdés a főtéren
Még be sem lesz fejezve az új központi munka, de már el is kezdenék a régi főtér felújítását. Őszi munkakezdéssel számol a polgármester, gondok lehetnek a megszűnő parkolóhelyek miatt.

Aki mostani állapotában szeretné megörökíteni a szatmárnémeti régi főteret, az jobban teszi, ha elkezd fényképezni, mert arra lehet számítani, hogy szeptemberben elkezdődik az óvárosi központ átépítése. Lesz pár dolog, ami megmarad a parkban a felújítást követően is: a helyén marad a Domokos Lehel-féle szökőkút betonkeretes medencéje, és ott fog állni a tér közepén a Vasile Lucaciu-szobor is. Mentenék a park közepén húzódó sárga keramitburkolatot is, a városlakók ragaszkodnak hozzá, annak ellenére, hogy telente eléggé csúszós és balesetveszélyes, de maradni fog, mert szatmárnémeti jellegzetesség.

Mi lesz a parkolóhelyekkel?

A csütörtöki tanácsülésen adtak hangot aggodalmuknak egy, a régi főtér felújításával kapcsolatos ügyben a városi testület USR-s tanácsosai: hová fog parkolni a régi központból kiebrudalt rengeteg autó, ha munkakezdésig nem lesz meg a két központi parkolóház? Az aggodalmakat a polgármester igyekezett eloszlatni: Kereskényi Gábor szerint 160 parkolóhely fog megszűnni, és nem csak a munkavégzés idejére, hanem tartósan, hiszen a civil gépjárműforgalom ki lesz tiltva a főtéri körforgalomból, a Decebal és Cuza Vodă utcák közötti körszelettől eltekintve. A forgalomelemzési tanulmány szerint a park mentén a parkolóhelyek 95 százalékát azok foglalták el, akik valamelyik régi főtéri cégnél dolgoztak, miközben ezeknek a helyeknek nem az lett volna a szerepük, hogy egész nap ugyanaz az autó foglalja el őket. A kerékpáros közlekedés szorgalmazásával, a tömegközlekedés használatával járul hozzá a város ahhoz, hogy a változás ne okozzon gondot a többi utcában, a városlakók pedig az autóhasználat mellőzésével tehetik meg részükről ugyanezt. Mindenkinek észre kell vennie és magának is be kell ismernie, hogy változtak a közlekedési viszonyok és az életvitel az elmúlt harminc évben. Alkalmazkodni kell ezekhez, úgyhogy aki munkába indul, és oda gyalog kevesebb mint harminc perc alatt beér, annak semmi szüksége arra, hogy kocsiba üljön, hangzott el korábban többször is, amikor közlekedéssel kapcsolatos problémák merültek fel Szatmárnémeti szintjén.

Mi lesz az autós forgalommal?

Élesben tesztelt forgalomelemzést is szeretne a városi USR-frakció, ugyancsak a régi központi forgalommentesítés miatt, Annamaria Sinai tanácsos szerint a becslések és számítások alapján készített tanulmány kevés, kellene látni a való életben is, hogyan reagál a forgalom, ha nem lehet majd behajtani a régi központi körforgalomba. Kereskényi elmondta, hogy jelen pillanatban a tanulmánynál többre nincs szükség, és forgalomteszt nem lesz csinálva, mivel szakemberek voltak megbízva a hatástanulmány elkészítésével, azt se nem a polgármester, se nem valamelyik városházi iroda készítette. Meg lehet bízni benne, és hogy ez tényleg így van, az a lezárást követő napokban ki is fog derülni.

Princz Csaba

Fotó: Balog Zsolt – www.balogzsolt.com

A körgyűrű építői és pojácái
Vannak, akik a népszerűvé válás igénye nélkül dolgoztak azon, hogy elkezdődjön és haladjon a körgyűrű építése, és vannak, akik meglovagolják a beruházás keltette hullámot, bármiféle erény nélkül.
Beültetik a főteret
A kővel való burkolói és építőmunka a végéhez ért a szatmárnémeti új főtéren, már a Coposu sétányon tartanak a munkások, utánuk a kertészek következnek, akik ezekben a napokban beültetik a már előkészített ágyásokat, magaságyásokat.
A kultúrának kell hogy legyen egy küldetése
Helyben marad a jövedelemadó 2%-a: az önkormányzatok által működtetett színházak összesen 134 millió lej támogatásban részesülnek, ebből a szatmárnémeti Harag György Társulat 1 889 000 lejt kap. Kereskényi Gábort, Szatmárnémeti polgármesterét kérdeztük.
Cookie