×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Szerződéssel megpecsételt partnerség

2019.04.13 - 15:36
Megosztás:
Szerződéssel megpecsételt partnerség

Testvériskolai szerződést írtak alá tegnap egymással a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a budapesti XIII. kerületi Ady Endre Gimnázium igazgatói Szatmárnémetiben.

Egy évtizedes partneri kapcsolatot pecsételt meg egymással pénteken Szatmárnémetiben a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a budapesti XIII. kerületi Ady Endre Gimnázium a két tanintézmény közti testvériskolai szerződés megkötésével. A szerződést a házigazdák részéről Pataki Enikő, a magyar fővárosi iskola részéről pedig Szalai Bernadett írta alá.

A két iskolaigazgató találkozójának tanúja volt Kereskényi Gábor polgármester, illetve a két gimnázium tanárai közül többen is.

Az ünnepi esemény tegnap délben a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanári szobájában zajlott, ahol elsőként Pataki Enikő igazgatónő köszöntötte az egybegyűlteket, majd Besenyődi Judit XI. osztályos tanuló énekelt és zenélt a jelenlévőknek.

Beszédében Pataki Enikő elmondta, hogy egy fontos esemény ez az iskola számára, hiszen a két iskola jó kapcsolata régebbre nyúlik vissza, már azelőtt testvériskolaként viseltettek egymás iránt, hogy erről bármilyen dokumentum született volna. Örömét fejezte ki, hogy partnerre találtak az Ady Endre Gimnáziumban, hiszen a két iskola hasonló problémákkal szembesül, és hasonló szemléletű. Néhány szóban összefoglalta azt, miként történt meg egy évtizede a találkozás, majd az évek során folytatott gyümölcsöző, baráti együttműködést méltatta.

Szalai Bernadett, az Ady Endre Gimnázium igazgatója is köszöntötte a magyarországi küldöttséget fogadó tantestületet, s elmondta, hogy egy természetes, minden erőlködéstől mentes partnerkapcsolat reményében írják alá ezt szerződést. Hozzátette, hogy a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumhoz képest az Ady Endre Gimnázium kapcsán egy fiatal iskoláról beszélhetünk, tavalyelőtt ünnepelte a tanintézmény alapításának 30. évfordulóját. Ennek kapcsán számos kulturális rendezvény zajlott egy éven át a gimnáziumban, de idén, Ady halálának 100. évfordulója alkalmából is számos ünnepi eseményt bonyolítanak, amelyek között méltán említik ezt az alkalmat is, azaz a két iskola testvéri kapcsolatának hivatalossá tételét is, még akkor is, ha ezt vendégként ünnepelhetik.

Ezt követően Kereskényi Gábor polgármester is üdvözölte a jelenlévőket, majd gratulációját fejezte ki a tízéves baráti együttműködés hivatalossá válásához. Elmondta: azt kívánja, hogy ez a kapcsolat a továbbiakban is tartalommal teljen meg, hiszen ez a legfontosabb mindkét fél számára.

A beszédeket követően Pataki Enikő iskolaigazgató felolvasta a szerződés szövegét magyar és román nyelven is, majd a két tanintézmény vezetői aláírásukkal hitelesítették a szerződéskötést.

 

Bajnai Botond

 

Cookie