×
2020. 10 28.
Szerda
Simon, Szimonetta
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.33 RON
Külföld

Szijjártó: a koronavírus okozta világjárvány újabb migrációs hullámok kiindulásához vezet

2020.07.13 - 18:15
Megosztás:
Szijjártó: a koronavírus okozta világjárvány újabb migrációs hullámok kiindulásához vezet
A koronavírus okozta világjárvány újabb migrációs hullámok kiindulásához vezet, ezért az Európai Uniónak fontos feladata kell, hogy legyen a külső határok védelmének megerősítése, valamint az, hogy megszüntessen minden olyan külső okot, amely az unióba irányuló migrációs nyomást növeli, vagy növelheti - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán, az európai uniós tagországok

Szijjártó Péter közölte: a járványnak komoly egészségügyi, gazdasági és biztonsági következményei vannak, amelyek további veszélyeket rejtenek magukban az Európai Unióra és az európai országokra nézve.

Előbb ezeket a gondokat kell kezelni, ezért "jó lenne, ha az Európai Unió a migráció ösztönzése helyet az európai emberek valódi problémáival lenne elfoglalva" - húzta alá.

A külügyi tanácskozás központi témáit érintve aláhúzta: a közel-keleti békefolyamat esetében az eddigi uniós erőfeszítések mind kudarcot vallottak. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok által január végén, az izraeli-palesztin konfliktus megoldására előterjesztett béketervének kell lehetőséget adni, szavai szerint ugyanis ez idáig az a legjobb tárgyalási alap, annak van legtöbb esélye a megvalósításra.

Magyarország ellenez minden olyan uniós nyilatkozatot, amely csökkenti az amerikai terv megvalósulásának esélyeit, minden elsietett véleményalkotást, amely a közel-keleti békefolyamat lassulását eredményezné, valamint ellenez minden olyan európai nyilatkozatot, amely az izraeli kormányt vélt vagy valós szándékok alapján kritizálja - húzta alá.

A miniszter Törökországgal összefüggésben azt mondta: az Európai Uniónak stratégiai megközelítését kellene alkalmaznia, és tudomásul kellene vennie, hogy a 2016 őszén Ankarával megkötött migrációs megállapodással az unió Európa biztonságát Törökország kezébe helyezte.

Mint emlékeztett, a megállapodásban az unió 6 milliárd euró kifizetését vállalta, de ezt teljes egészében még nem folyósította. Magyarország azt szorgalmazza, hogy az EU tisztességes és őszinte álláspontot alakítson ki Törökországgal kapcsolatban, és minél előbb fizesse ki a megígért összeget. Az ettől való vonakodás esetén arra kell felkészülni, hogy Törökország újra megnyithatja határait Európa irányába. Mivel pedig a területén mintegy 4 millió migráns tartózkodik, "ez egy nagyon veszélyes játék" - figyelmeztetett.

Szijjártó Péter elmonda azt is, hogy az Európai Unió és 79 csendes-óceáni, karibi és afrikai ország között 2000-ben kötött migrációs megállapodás - amely az érintett országokból érkezők főként munkavállalást célzó beutazását szabályozza - az utóbbi években "az illegális migrációt legalizálni szándékozó dokumentumok egyikévé vált. Az idén lejáró megállapodással összefüggésben kiemelte: húsz év elteltével "új helyzet van", ezért az uniónak újra kell gondolnia az egyezmény meghosszabbítására irányuló szándékát. A világjárvány során ugyanis európaiak milliói veszítették el állásukat, ezért az uniós intézményeknek és a tagországok kormányainak feladata az, hogy az európai emberek helyzetét megoldják, és "ne kívülről engedjenek be migránsokat állítólagos munkavállalási szándékkal" - mondta.

"Azt kértük az európai intézményektől, ne próbálkozzanak azzal, hogy az illegális migrációt legalizálják. Ne próbálkozzanak azzal, hogy migránsokat hoznak Európába ahelyett, hogy a munkájukat elveszített európaiaknak segítenének" - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Olaszországban egyre nehezebb biztosítani az érkező menekültek karanténban tartását
Olasz nem kormányzati szervezetek bírósághoz fordultak a baloldali kormánynak a menekültekre kivetett karanténintézkedéseivel szemben, miközben az egyik táborban elszigetelt bevándorlók kövekkel támadtak az őket őrző rendőrökre hétfőn.
23 embert akart „átcsempészni” Peténél
Július 2-án kora reggel, pár perccel 7 óra után akart kilépni Románia területéről a petei határátkelőnél egy kisebb s első pillantásra teljesen átlagosnak tűnő tehergépkocsi — a sofőr és a jármű okmányainak ellenőrzését követően azonban meghökkentő felfedezésben volt részük a román és a magyar határrendészeknek, amikor fellibbentették a rakteret borító ponyvát.
Fokozódik a migránshullám
Fokozódó migrációs nyomásról beszélt a Szatmár megyei kormánymegbízott kedden, a belügyi egységekkel tartott szokásos havi gyűlésén, Radu Bud állítását pedig mi sem igazolja jobban, mint a határrendészet legfrissebb jelentése, amely a megye területén eddig feltartóztatott legnagyobb létszámú migránscsoportról számol be.
Cookie