×
2020. 09 24.
Csütörtök
Gellért, Mercédesz
25 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.33 RON
Sport

Szilágyi és Váncsa a megye legjobbjai

2019.12.06 - 14:20
Megosztás:
Szilágyi és Váncsa a megye legjobbjai

2013 után ismét egy vívó zárt a sportolók megyei rangsorának az élén Adrian Szilágyi révén, míg a nem olimpiai sportágak kategóriájában továbbra is a karatékák viszik a pálmát, két év után pedig második alkalommal zárt a rangsor élén Váncsa Daiana.

2017 után ismét a Szatmár megye legjobb sportolója lett a nem olimpiai sportágaknál Váncsa Daiana karatéka, míg az olimpiai sportágak kategóriájában 2013 után ismét vívó versenyző zárt a táblázat élén Adrian Szilágyi révén.

Bár a vívás a megye egyik védjegyének számít a neves iskolájának köszönhetően, az utóbbi öt évben mégsem sikerült a sportág valamely képviselőjének a lista élén zárnia. 2013-ban Amalia Tătăran érdemelte ki a jeles elismerést, idén Adrian Szilágyi zárt az első helyen. A Szatmárnémeti VSK párbajtőrvívója idén felnőtt bajnok lett a csapatversenyben, egyéni bronzérmet szerzett, a Román Kupán – a idén már a kupaviadalok is pontoznak a rangsorban – egyéni bronzérmes lett, a csapattal pedig a 4. helyen zárt, továbbá a Bajnokcsapatok Európa Kupáján az 5. helyen zárt a VSK-val, a román válogatott tagjaként pedig a budapesti világbajnokságon és a düsseldorfi Európa-bajnokságon vett részt. Az így szerzett 170,5 ponttal korábbi csapattársát, Mácska Ádámot előzte meg a rangsorban, aki az elmúlt években rendre dobogósként, vagy dobogó közeli helyezésként volt díjazva a Szatmár Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság ünnepségén. Mint ismeretes, Ádám idén érettségizett, egyetemi tanulmányait Budapesten folytatja, ezért szakított a VSK-val is. A vívással azonban nem hagyott fel, az elmúlt hetekben pedig junior bajnokságot nyert a Honvéd csapatával. Ez viszont már nem számított a szatmári rangsorban, így a második helynek járó díjat kapja majd a december 19-én esedékes ünnepen.

A Szatmárnémeti SK birkózója, Andrei Barbul zárt a harmadik helyen, míg a bajnoki ezüstérmes, és a Román Kupán is második Szatmárnémeti VSK női kosárlabdacsapata a 4. lett az olimpiai sportágak rangsorában. A Szatmárnémeti LPS-SK atlétája, George Kadar lesz az 5., és a fentebb felsorolt három sporttárssal, illetve a kosárcsapattal együtt a DJST pénzdíját is kiérdemelte.

Adrian Ardelean igazgató elmondta, az olimpiai sportágak és a nem olimpiai sportágak kategóriában a legjobb öt sportoló között osztják szét a 10 ezer lej pénzdíjat, a 6–10. helyezettek pedig közel 350 lej értékű ajándékcsomagot kapnak.

A nem olimpiai sportágak kategóriában Váncsa Daiana 2017 után ismét első lett a rangsorban. A Szatmárnémeti VSK karatékája Román Kupa bronzérmet (18–35 évesek, kumite, egyéni, shobu sanbon próba, 55 kg), a dániai a WUKF Európa-bajnokságon és a szlovákiai WUKF világbajnokságon egyaránt három arany- (21–35 évesek, kumite, egyéni, shobu sanbon, -55 kg; kumite egyéni, shobu sanbon, nyílt verseny; kumite, csapat, shobu sanbon váltó) és egy ezüstérmet (kumite, csapat, shobu sanbon) szerzett.

A megyei legjobbja címének hatszoros győztese, Bartincki Attila idén a második helyen zárt, Burya Denis a harmadik. Vagyis, a képzeletbeli dobogó első három helyét karatékák foglalják el. A Vakok és Gyengénlátók Sportegyesületének tekézője, Tróba Albert a negyedik, a szintén karatéka Lemák Hanna pedig az ötödik.

Mindez a DJST tegnapi gyűlésén derült ki, amely a legutóbbi évek talán legkisebb érdeklődését eredményező összejövetele volt. A korábbi években kicsinek bizonyult az igazgatóság székhelyének a tárgyalóterme, pénteken viszont bőven maradtak üres helyek is az ovális asztal körül. Csupán három újságíró, továbbá Marcel Tarța, az SZSK elnöke, Horea Macarie atlétika-edző (LPS), Adrian Pop párbajtőrvívó-edző (SZSK), Adrian Szilágyi edző és párbajtőrvívó (VSK), Kovács Florin (Zanshin SK), Florin Mihali (VSK) és Soós Róbert karateedzők (Yakuza SK) vettek részt a gyűlésen, ahol Ardelean bemutatta a DJST új sporttanácsadóját, Ciprian Mărieșt is.

A díjkiosztó ünnepséget december 19-én 13 órától rendezik az ifjúsági táborhelyen.

A megye legjobbjai

Olimpia sportágak

1. Adrian Szilágyi (párbajtőrvívás, Szatmárnémeti VSK; edző: Csiszár Ferenc)

2. Mácska Ádám (párbajtőrvívás, Szatmárnémeti VSK; Nagy Lehel)

3. Andrei Barbul (birkózás, Szatmárnémeti SK; Tudor Barbul)

4. Szatmárnémeti VSK (női kosárlabdacsapat; akkori edző: Maikel Lopez)

5. George Kadar (atlétika, Szatmárnémeti LPS-SK; Horea Macarie)

6. Szilágyi Balázs (párbajtőrvívás, Szatmárnémeti VSK)

7. Alexandru Oroian (párbajtőrvívás, Szatmárnémeti VSK)

8. Marian Zaha (birkózás, SZSK)

9. Vlad Turcu (atlétika, Nagykárolyi Elméleti Líceum SK)

10. Szép Márton (párbajtőrvívás, Szatmárnémeti VSK).

Nem olimpiai sportágak

1. Váncsa Daiana (karate, Szatmárnémeti VSK, edző: Florin Mihali)

2. Bartincki Attila (karate, Nagykárolyi Karate Do B.F.K.S.; dr. Fazekas György)

3. Denis Burya (karate, Szatmárnémeti VSK, edző: Florin Mihali)

4. Tróba Albert (teke, Vakok és Gyengénlátók Sportegyesülete)

5. Lemák Hanna (karate, Szatmárnémeti VSK, edző: Florin Mihali)

6. David Mare (karate, Szatmárnémeti Zanshin SK)

7. Iosif Hendre (teke, Vakok és Gyengénlátók Sportegyesülete)

8. Vida Ármin (karate, Samuraiul SK)

9. Ariana Andrada Iva (karate, Zanshin SK)

10. Alex Reitler (modellezés, Nagykárolyi Gyermekpalota)

Pesek Attila

Cookie