×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
13 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Szilágypérben a szükségállapot idején: jelentősen lelassult az élet

2020.05.04 - 14:16
Megosztás:
Szilágypérben a szükségállapot idején: jelentősen lelassult az élet
Szilágypérben is megváltoztatta az emberek életét a világjárvány. Folyamatban vannak a tavaszi mezőgazdasági munkálatok, de a korábbi évekhez viszonyítva lelassultak a beruházások. Kis Lóránd alpolgármesterrel beszélgettünk a folyamatban lévő és tervezett munkálatokról.

Szilágypér lakosai komolyan veszik a kijárási tilalmat — tájékoztatott Kis Lóránd alpolgármester. Nagyon kevesen mennek ki az utcára, éppen csak azok és annyi időre, amennyire szükségük van a dolgaik rendezésére. Azok is nagyon megfontoltak, akik munkába mennek. Csak annyi időt töltenek az úton, amennyi szükséges a munkahelyre való eljutáshoz, majd a hazautazáshoz. A település lakóinak egy része mezőgazdasággal foglalkozik, másik része különböző vállalkozásoknál vállal munkát. A mezőgazdasággal foglalkozók nagyobb része igyekszik nagyobb területen gazdálkodni, mert felismerték annak hatékonyságát. Az utóbbi években a mezőgazdasági társulások mellett családi vállalkozások is alakulnak. Mind a mezőgazdasági társulások, mind a magánszemélyek befejezték a vetést, a gazdák várják az esőt. Az a mennyiségű csapadék, ami eddig lehullott, túl kevés a szilágypéri szántóföldeknek, főként, ha az eső nem tartós, így nem tudja felszívni a föld, hanem gyorsan lefolyik. Szilágypérben két bejegyzett társulás működik, és van hét nagyobb családi vállalkozás, ezek szintén eredményesek. Az Új élet mezőgazdasági társulás hatszáz, a Renaştere kétszáz hektár területen gazdálkodik. Egy kispéri gazda három részre osztotta a kétszáz hektárnyi földjét, három céget alapítva, mert úgy gondolta, hogy pályázati szempontból így előnyösebb.

Egy-egy családi vállalkozásban több mint százötven hektár földet művelnek meg. A községben nagyon kevés olyan munkahely van, ami nem a mezőgazdasághoz kötődik. Működik egy varroda, ennek tulajdonosa tizenöt személyt foglalkoztat. Nagyon sokan ingáznak Bihar megyébe (Margitta, Mihályfalva stb.) munkát vállalni, de ők sincsenek könnyű helyzetben, mert nehéz az utazás. Sokan dolgoztak külföldön, építkezésen és a mezőgazdaságban, ám a nagy részük hazajött, és most nem tudnak visszamenni.

Kis Lóránd elmondta, hogy a beruházások is lassúbb ütemben zajlanak, mint a korábbi években. Jelen pillanatban az utcák mentén a fákat és a bokrokat rendezik. Vannak fák, amiket csak metszenek, de vannak olyanok is, amelyeket ki kell vágni, mert veszélyt jelenthetnek. Tervben van az iskola sportpályájának és a központi parknak a felújítása is. Ezeknek a munkálatoknak most készül a dokumentációja, és ugyancsak tervezési fázisban van néhány utca leaszfaltozása. Kis Lóránd reménykedik abban, hogy egy-két hónapon belül elkezdődhetnek a munkálatok. Ez a beruházás négyszázezer lejbe kerül.

Elek György

Fejleszteni kell az infrastruktúrát Szilágypéren
Szilágypér községben kezdetleges állapotban van az ivóvízellátás, a földgáz- és csatornahálózat kiépítése még el sem kezdődött, a nem mezőgazdaságból élő lakosság jelentős része pedig más településeken vállal munkát — tudtuk meg Kis Lóránd alpolgármestertől.
Pályázatok nélkül nem megy
Kis Lóránd kétmandátumos alpolgármester, de úgy gondolja, hogy Szilágypér fejlődése látványosabb is lehetne. Polgármesterként az oktatási infrastruktúrát is javítani szeretné az iskola volt tanítójaként.
L. Orban: Szóba sem jön a szükségállapot újbóli bevezetése
Szóba sem jön a szükségállapot újbóli bevezetése - jelentette ki pénteken Ludovic Orban miniszterelnök.
Cookie