×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
4 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Szimultán osztály: szükséges rossz?

2021.10.15 - 17:51
Megosztás:
Szimultán osztály: szükséges rossz?
A romániai diákok 10%-a szimultán osztályban tanul, ezek 92%-a pedig vidéken található, számol be az edupedu.ro a tanügyminisztériumtól kapott információkra alapozva. Szakemberek szerint a szimultán osztályok is segítenek az iskolaelhagyás visszaszorításában.

Az adatokból kiderül, hogy a 2021/2022-es tanévben országos viszonylatban 111 755 diák tanul szimultán osztályban, ami az 1,5 millió általános iskolás gyerek 7,1 százalékát jelenti, ám az elemi osztályokban minden tizedik gyerek szimultán osztályban tanul. A szimultán osztály azt jelenti, hogy a tanító vagy tanár olyan osztályban tanít, melyben más-más korosztályú és évfolyamú diákok tanulnak. A 7832 szimultán osztályból 7218 vidéken, 614 pedig városon található, és átlagosan 14 gyerek jár egy-egy osztályba. Ezen diákokat körülbelül 7400 tanító és 2400 tanár tanítja, derül ki a tanügyminisztérium adataiból. Vannak olyan szimultán osztályok, ahol két évfolyam, de olyan is, ahol három, sőt, négy különböző korosztályú gyerek felkészítését kell a pedagógusnak megoldania. A csökkenő születési arány — mely elsősorban a vidéki településeket és a kisvárosokat érinti — az egyik oka a szimultán oktatásnak, hiszen a kevesebb gyerek bezárt iskolákat eredményez. Annak érdekében, hogy ne zárjanak be iskolákat, a törvénykezés lehetővé teszi a szimultán osztályok működését. A 2011/1-es számú tanügyi törvény értelmében egy osztályba legkevesebb 10 gyerek járhat. S bár a kisebb létszámú osztályok kisebb finanszírozást jelentenek az oktatási intézménynek, de a pedagógusokra ezen intézményekben is szükség van. Azok a pedagógusok, akik szimultán osztályban tanítanak, plusz juttatásban részesülnek.

Elég hatékony-e?

Szatmár megyében is több településen működnek szimultán osztályok, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a diákok a lakhelyükhöz legközelebb lévő iskolában tanuljanak. A fogyatkozó diáklétszám a magyar közösségeket is érinti, a magyar tannyelvű vidéki iskolákban is sok szimultán osztály működik,
van olyan eset is — igaz, kevés —, ahol nem kettő, hanem három párhuzamos osztályt tanít egy pedagógus. És jogosan vetődik fel a kérdés, hogy hatékony-e a szimultán oktatás, ám a válasz sokkal árnyaltabb, mint egy egyszerű igen vagy nem. Nyilván azt az oktatási szakemberek is tudják, hogy a szimultán osztályba járó diákok nem minden esetben teljesítenek olyan jól, mint azon társaik, akik csak saját korosztályú gyerekekkel tanulnak egy teremben, azonban a szimultán osztályok garantálják, hogy a diákok járnak iskolába, s nem hagyják félbe tanulmányaikat csak azért, mert esetleg el kellene utazni a következő községbe, városba az iskolába. Ezen szempontokat mérlegelve a magyar oktatók is egyetértenek azzal, hogy amíg lehet, fenn kell tartani egy adott településen belül az iskolát, még akkor is, ha szimultán osztályban is tanulnak a gyerekek, hiszen sokan úgy gondolják, hogy amikor egy faluban megszűnik az oktatás, ott már nagy probléma van, s a magyar identitás elvesztésének veszélye is komoly. Azok a pedagógusok, akik szimultán osztályban oktatnak, nincsenek egyszerű helyzetben, hiszen két különböző tananyagot kell megismertessenek az egy osztályba járó gyerekekkel, melyeket különböző módszerekkel igyekeznek hatékonnyá tenni. Elmondásuk szerint a jelenléti oktatásban egyszerűbb ezt megoldani, mint az online rendszerben, amikor plusz szervezést igényel és a tanító részéről plusz időt, hogy megfelelően foglalkozzon minden diákjával.

Fenn kell tartani

Az idei év elején Sorin Cîmpeanu „szerencsétlenségnek” nevezte a szimultán oktatást, amit fenn kell tartani, hogy a gyerekek ne hagyják el az oktatási rendszert. S az iskolaelhagyásnak reális veszélye van, ezt pedig a statisztikai adatok is alátámasztják. Az adatok szerint Romániában óriási az iskolaelhagyási ráta, a nyolc évvel ezelőtt iskolát kezdő gyerekek 18,9 százaléka hagyat félbe tanulmányait különböző okok miatt: személyes vagy családi problémák, tanulási nehézségek, rossz életkörülmények. Az iskolaelhagyás jelentősen megugrott azt követően, hogy a kötelező iskolaidő tíz osztály lett. Az iskolaelhagyás növeli a munkanélküliség, a társadalmi kirekesztettség, a szegénység és az egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát, ezért is kellene jelentősen csökkenteni a jelenséget, mely egyebek mellett az Európai Bizottság ajánlása is. Az EB adatai szerint ha egy százalékkal sikerülne csökkenteni évente az iskolaelhagyás jelenségét Európában, akkor az közel félmillió frissen végzett szakembert eredményezne.

Sógor Beáta

 

Több ösztöndíj az iskolásoknak
A szatmárnémeti tanács döntés értelmében 7 teljesítményalapú ösztöndíj, 2955 érdemösztöndíj, 15 tanulmányi ösztöndíj és 516 szociális ösztöndíj kerül kiosztásra idén.
Cîmpeanu: a tanintézetek egy része csütörtökön megkapta a nyálteszteket
Az iskolák egy része megkapta csütörtökön a koronavírus-szűrésre szolgáló nyál alapú antigén gyorsteszteket. A többi tanintézethez pénteken jutnak el ezek.
Ha 3 ezrelék alá csökken a fertőzöttségi ráta egy adott településen, az iskolák másnap áttérhetnek a jelenléti oktatásra
Ha egy településen a fertőzöttségi ráta 3 ezrelék alá csökken, az iskolák már másnap áttérhetnek a jelenléti oktatásra, nem kell megvárniuk a hétfői napot - jelentette ki csütörtökön Sorin Cîmpeanu.
Cookie