×
2021. 03 07.
Vasárnap
Tamás
-1 °C
Derült
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.33 RON
Olvasó hangja

Szivárvány alatt pitypangszóródásig

2020.08.04 - 15:30
Megosztás:
Szivárvány alatt pitypangszóródásig
Szatmár-Kültelek Református Egyházközség óvodáinak útja, múltja és jövője sűrül a fenti címben. A tömör megfogalmazás a mindenkori jelen teendőin át a jövőt szolgálja.

A Szivárvány óvoda 2002-től 2020-ig szolgálta a partiumi, szűkebben vett szatmári magyarság anyanyelven tanulása ügyét. A vidék és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület első óvodái közt Isten gondviselésében és nagyon sok jóakaratú ember szolgálatával működhetett az óvoda, melynek jelenlétét mint a szivárványjelenséget csak néha, ritkán vették észre. Többször kellene az égre nézni. A földi teendőket égi áldás kísérte, és 18 éven át nevelt ki nemzedékeket a szakszerű törődés, szeretetteljes szolgálat. Hála azon oktatóknak, akik szakmailag kifogástalanul végezték teendőiket. Köszönet a szülők, nagyszülők, egyháztagok támogatásáért.

A közelmúlt évek egyik nagy igénye a napközis programmal működtetés volt. Az egyházközség elhatározta, hogy épületében és szolgáltatásában bővíti az óvodát oly értelemben, hogy egy dísztermet is épít, melyet közösen használ a diakónia és az óvoda.

2017-ben, a reformáció 500 éves jubileumán, május 14-én ft. Csűry István püspök jelenlétében és áldásával egy emlékkövet tett le a gyülekezet, mely egyben a két intézmény alapköve is.

Elindult a tervezés, és az egyházkerület — emlékezve az itt folyó munkára és tervekre — beemelte az egyházközséget a Kárpát-medencei Óvodaprogramba.

A lehetőségek átfogalmazódtak, az adott körülmények kitágultak. Új helyen, de közel a régi óvodához, egy sarokkal arrébb, a Dâmboviţa utca 2. szám alatt épült fel az új óvoda, egy bölcsődei csoportot és két napközis óvodai csoportot magában foglaló új, modern épületegyüttes.

Hálásak vagyunk Istennek, hogy azon embereken és intézményeken keresztül mozgatta, igazgatta és segítette e projekt megvalósulását, akik szeretettel és odaadással végezték feladatukat.

A Szivárvány óvodások nemzedéke még sokáig emlékszik majd a fészek meleg hangulatára. A gyülekezet nemzedéke pedig külön köszönettel lehet Isten iránt, hogy kétszer is megadatott számára, hogy óvodákat indítson útjára, így építve a jövőt. Isten áldja meg a szorgos segítő és ezért is imádkozó kezeket! A 2002-ben az egyházközség által alapított óvoda átköltözik az új épületbe, és bővített lehetőséggel fog működni. A Szivárvány-történet immár történelem, de nem múlt. A folytatás a Pitypang név alatt induló bölcsőde-óvoda együttesben lesz.

Égi jelből földi példázatba kapcsolódik a jövő nevelése. A pitypang — közismert neve gyermekláncfű — fejezi ki azt a láncolatot, folyamatosságot, mely a nemzedékeket összekapcsolja dalban, szóban, imádságban. A pitypang gyomnövény, de gyógynövény is. Tejes korszakától a bóbitán elrepülő magvacskák útja példázza azt a folyamatot, amit a Pitypang óvoda is betölteni hivatott.

Hisszük, hogy a Pitypang óvoda intézményesedett állapota profi módon fogja szolgálni a szatmári magyarság csöppségeinek kényelmét, biztonságát, melynek működéséhez kérjük a mindenkori hivatalosságok jóindulatú támogatását, és köszönjük mindazt, amit eddig is ez ügyben tettek.

A Pitypang bölcsőde-óvoda ünnepélyes átadására augusztus 4-én du. 5 órakor kerül sor Szatmár-Kültelek Református Egyházközség templomában. Ezt követően az ünnepség az új épületnél folytatódik.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Kérjük a járvány miatti előírások betartását!

Az egyházközség nevében,

Higyed János lelkipásztor

Télen is dolgoznak az óvodaépületeken
Kihasználta a szatmárnémeti polgármesteri hivatal, hogy a járványhelyzet miatt nincs óvodai foglalkozás, és kibővítette az egyébként nyáron szokásos tanintézmény-felújítási kampányát.
Szeresd! Ismerd! Védd! — Zöld Óvodák szellemében
Erasmus+-projektben vesz részt a Szatmárnémeti Református Gimnázium óvodája, melynek célja a környezetvédelem és a környezettudatos nevelés. A program jövő márciusi nyitókonferenciáján Kádár Annamária előadást tart majd az érzelmi intelligenciáról.
Mosógépadomány a  sándorhomoki óvodának
Hosszú időt és számos felhívást követően a sándorhomoki óvoda egy vadonatúj mosógépet kapott adományként két nagylelkű támogatónak és a szatmárnémeti Maurer Alapítványnak köszönhetően.
Cookie