×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
13 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Szociális szerződéssel segítik a munkába állást

2021.04.09 - 18:30
Megosztás:
Szociális szerződéssel segítik a munkába állást
A társadalmilag kirekesztett fiatalok munkába állását támogatja az AJOFM / Fotó: freepik.com
A 2002/76-os számú, a munkanélküliségi segély megítéléséről szóló törvény 93-as cikkelyében foglaltak alapján lehetőség van arra, hogy a munkaerő-foglalkoztatási ügynökségek személyre szabott szociális támogatást biztosítsanak a társadalom perifériájára szorult, hátrányos helyzetű, munkahelyet nehezen találó 16 és 26 év közötti fiataloknak.

A társadalmi kirekesztettség veszélyének kitett fiatalok eleget kell hogy tegyenek a munkanélkülivé valás feltételeinek, ugyanakkor regisztrálniuk kell a lakhelyük szerinti munkaerő-foglalkoztatási ügynökségnél. A szociális kirekesztettségnek kitett fiatalok munkába állásának támogatását tűzte ki célul az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség. Ennek érdekében személyre szabott szociális támogatást dolgoznak ki; felhívják a munkaadók figyelmét ezekre a fiatalokra, illetve különböző támogatási módot dolgoznak ki a társadalmi kirekesztettség veszélyének kitett fiatalok alkalmazására. A tájékoztatás és az alkalmazást elősegítő tevékenység a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökségek közbenjárásával valósul meg egy szociális szerződés alapján.

Az érintett fiatalok társadalomba, munkába való beilleszkedését elősegítendő az ügynökség egy vagy maximum három évre szóló szolidaritási szerződést köt velük — a szerződés aláírásakor a fiatal 26 évnél fiatalabb kell hogy legyen —, ugyanakkor ingyenes szakmai tanácsadásban részesíti őket. A szerződést kötött fiatalok munkát kapnak az ügynökség által értesített munkaadónál, aki a szolidaritási szerződés teljes időtartamára szóló egyéni munkaszerződést köt a fiatalokkal. Az ilyenformán alkalmazott személyekért az ügynökség minden hónapban kifizeti a munkaadónak a szerződésben megállapított fizetést, ám ez nem lehet nagyobb, mint a szociális referenciaérték négyszerese, derül ki a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) szerkesztőségünknek elküldött közleményéből.

Sógor Beáta

Kevesebb egyedül hagyott gyerek
Országszerte 16,4 százalékkal, Szatmár megyében pedig ennél is jelentősebb mértékben, közel harmadával csökkent azoknak a gyermekeknek a száma, akik szülője külföldön dolgozik.
A fiatalok érdeklődnek a külföldi munkahelyek iránt
A külföldi munkahelyek iránt leginkább a 18–35 éves korosztály érdeklődik, és elsősorban a németországi, hollandiai, franciaországi, magyarországi és belgiumi állásokra figyelnek, az olaszországi és spanyolországi ajánlatok kevésbé vonzók számukra.
Enyhén csökkent a munkanélküliség
Március végén 3,44 százalékra csökkent a munkanélküliségi arány Szatmár megyében, mely február végéhez képest 0,24%-os, január végéhez képest pedig 0,33%-os csökkenést mutat, derül ki a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.
Cookie