×
2020. 08 12.
Szerda
Klára
30 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.11 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Szociális szolgáltatók ülése

2018.11.09 - 00:12
Megosztás:
 • Szociális szolgáltatók ülése

  Országos szintű munkaülésüket tartották tegnap Szatmárnémetiben a szociális szolgáltatásokkal foglalkozó szakemberek. Egyik legfontosabb feladat: a szociális háló szemeinek felvarrása.

  A szatmárnémeti Iparosotthonban találkoztak csütörtök délelőtt az ország olyan szociális szolgáltatóinak szakemberei, mint amilyen a szatmári megyeszékhelyen a polgármesteri hivatal alárendeltségében működő Szociális Közszolgálati Osztály (SPAS). Közel ötvenen vettek részt a szakmai tapasztalatcsere, a tájékoztatás és a kiértékelés érdekében megszervezett munkagyűlésen. A megjelenteket Adrian Bălaj, a SPAS ügyvezető igazgatója köszöntötte, Doina Feher, Szatmárnémeti alpolgármestere pedig, miután ismertette a közszolgálati osztálynál az utóbbi években történt változásokat, megosztotta véleményét is a szociális munka egyik szegmensével, a szociális segélyekkel kapcsolatban. Feher szerint különleges és egyáltalán nem könnyű a társadalomvédelemben dolgozni, de minden feladat közül a legnehezebb azt megelőzni, hogy szociális segélyekkel ne a tétlenséget segítsék elő, azaz csak olyan kapjon szociális segélyt, aki tényleg rá van szorulva.

  Adrian Albu, Szatmárnémeti másik alpolgármestere rámutatott, a számok tükrében a szatmárnémeti szükséglakás-helyzet nem is annyira rossz, mint ahogy az a hétköznapokban tűnik, több mint ezren laknak városi szociális lakásokban, ami a város összlakosságának több mint egy százaléka. És ezek mellett, mutatott rá Albu, ott vannak még az állami tulajdonban lévő hasonló besorolású lakások és az ANL által épített ingatlanok lakóhelyei is.

  A megbeszélésen szóba került egy olyan projekt is, amelyiknek egyértelmű célja minél több embert beterelni a munkaerőpiacra, ez nem a szociális segélyben részesülők foglalkoztatását szorgalmazza, hanem a nyugdíjas korban való aktív életmódot, a korlátozott formában történő munkavállalást. A munkaerőhiány Romániában egyre szorongatóbb, egyre-másra követik egymást az állami próbálkozások arra, hogy minél több embert bevonjanak a termelésbe, az adó- és illetékfizetési, valamin ÁFA-generáló folyamatba.

   

  Princz Csaba

   

  Cookie