×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
16 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Szükségállapot: mi lesz a kismamákkal?

2020.03.28 - 09:27
Megosztás :
 • Szükségállapot: mi lesz a kismamákkal?

  A napokban minden Szatmár megyei szülész-nőgyógyász felfüggesztette a nyitvatartását. A várandós nők körében komoly riadalom alakult ki. A terhesgondozás esetében a telefonos egyeztetésen túl nincs más lehetőség, csak a kórház.

  Nincs kihez személyesen forduljanak a Szatmár megyei kismamák az elmúlt napokban: a választott szülész-nőgyógyászaik magánrendelői ugyanis bezártak, és a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházhoz tartozó járóbeteg-rendelő, a régi poliklinika is felfüggesztette két hétre a tevékenységét. A kétségbeesett leendő anyukák egymástól kérdezgetik az online felületeken, mit is tehetnek, hova is mehetnek, ha eljött a szükséges, időszakos vizsgálat ideje, illetve ha valami problémát észlelnek.

  A terhesgondozás esetében a javasolt vizsgálatoknak nagy jelentőségük van, az itt esetlegesen kiszűrt eltéréseket jobb idejében lereagálni. Bizonyos vizsgálatoknál nincs túl sok időbeni mozgásterük a szülész-nőgyógyászoknak, ilyenek pl. a 12 hetes genetikai ultrahangvizsgálat vagy a CTG-vizsgálatok, más vizsgálatok elvégzésére több hét is rendelkezésre áll — a szakemberek szerint ezekkel érdemes várni, amíg lehet. Jelenleg ugyanis nincs más lehetőség a várandósok ellátására, csak a kórház.

  „Muszáj mindenkinek betartania a szigorításokat és minden szükséges óvintézkedést” — magyarázta érdeklődésünkre Marc Adrian, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere. A kórházigazgató azt javasolta a kismamáknak, próbáljanak telefonon egyeztetni kezelőorvosukkal, hiszen ha halasztást nem tűrő kivizsgálásról van szó, akkor a szakember úgyis azt fogja javasolni, hogy forduljanak a sürgősségi osztályhoz, vagy a szülészeti-nőgyógyászati osztályra irányítják őket. Ha esetleg nem sikerül elérni a szülész-nőgyógyászt, akkor érdemes SMS-üzenetet is írni, a kórházmenedzser szerint a szakemberek minden bizonnyal visszahívják aggódó pácienseiket, hogy egyeztetni tudjanak.

  Az egészségügyi intézmény vezetője elmondta, hogy sajnos nem tudni, mikor „indul be” igazán a koronavírus-fertőzés terjedése Szatmár megyében is, mikor érkeznek majd az első súlyos betegek a kórházba. Addig is ezekben a napokban igyekeznek minden procedúrát és szabályt kidolgozni ezekre az esetekre.

  Óvintézkedések várandósoknak

  Az Egészségügyi Világszervezet szerint a várandósok, kismamák és csecsemők nem tekintendők magasabb kockázatú betegcsoportnak a hasonló egészségi állapotú, nem várandós populációhoz képest a koronavírus okozta megbetegedés tekintetében. Általánosságban azonban elmondható, hogy a várandósság megváltoztatja a szervezet

  védekezőképességét, az immunrendszer működését, amely változások fogékonyabbá tehetik a várandósokat vírusfertőzések tekintetében. A várandósok továbbá magasabb kockázattal rendelkeznek súlyosabb megbetegedések kialakulására vírusfertőzéskor, mint nem várandós társaik. A várandósok, kismamák részére az általános óvintézkedések betartása javasolt. A gyógyszertári, bolti vásárlást, sürgős ügyintézést halasszák el a kismamák, kérjék párjuk, közeli családtagjuk vagy barátok segítségét, de csökkentsék minimálisra a találkozást! Maradjanak otthon, és lehetőleg ne fogadjanak látogatókat! Ha mégis el kell hagyniuk az otthonukat, ne használjanak tömegközlekedést!

  Bumbuluţ Krisztina

  Cookie