×
2020. 07 05.
Vasárnap
Emese, Sarolta
27 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Szúnyogirtó kartell készül

2019.06.13 - 09:03
Megosztas :
 • Szúnyogirtó kartell készül

  Tízezrével rajzanak a szúnyogok a megyében mindefelé, de jövő hétig még bírni kell a csípéseket, mert csak akkorra várható, hogy felszáll a permetező helikopter, amely több települést is megszór.

  A rengeteg májusi eső és az azt követő júniusi forróság meghozta a nem kívánt hatást: rendkívüli módon elszaporodtak a szúnyogok. Nincs település és nincs egyetlen négyzetméter sem a megyében, ahol nyugtuk lenne az embereknek naplemente után a zümmögő vérszívóktól, sőt, egyes helyeken annyi van belőlük, és akkora az étvágyuk, hogy nappal is csípnek.

   

  Bizonytalan időjárás

   

  Az idei szúnyogirtás második versenyét Nagykároly nyerte, ahol a napokban végeznek légi permetezést, a második helyre Szatmárnémeti igyekszik beérni a szomszédos településekkel együtt. Volt már olyan szúnyogirtás korábban, hogy nemcsak Szatmárnémetit szórta meg a repülő, hanem a vele szomszédos településeket is, ez alkalommal is ilyen átfogó gyérítési akciót terveznek; várhatóan jövő hét végén lesz bevethető a permetező helikopter. Maskulik Csaba szatmárnémeti városmenedzser lapunknak elmondta, hogy a bizonytalan időjárás miatt nem lehetett előre látni, mikor lehet majd légi úton is permetezni. Tavaly júliusban volt a nyári szórás, ebben az évben a szokatlanul csapadékos nyárelő miatt hozták előbbre ennek időpontját.

   

  Hét településen

   

  Szatmárnémeti, Vetés, Mikola, Batiz, Lázári, Pusztadaróc és Szatmárudvari készül összefogni, hogy mindegyik településen egyszerre végezzék a légi szúnyogirtást; minél nagyobb területen végzik ezt, annál hatékonyabb, a mentesítő cég is örül, hogy egy szerződés aláírásával nagyobb megrendelést kap.

   

  Hektáronként hatvan lej

   

  Két sarkalatos pontja van az irtásnak: az egyik, hogy legyen meg rá az önkormányzatoknak a pénze, a másik, hogy legyen bevethető a helikopter, ne legyen foglalt más városban végzett munka miatt. Jövő hét kedden fognak asztalhoz ülni a hét település illetékesei, hogy megbeszéljék a részleteket; közülük többtől is azt hallottuk, hogy június huszadika környékén áll majd rendelkezésükre a permetező helikopter. Ha lesz permetezés, k-othrin profi hatóanyagú szert szór majd a szúnyogok közé a kora reggeli, kora esti órákban a műholdas helymeghatározóval is felszerelt helikopter; ez a fajta mentesítési szolgáltatás hektáronként mintegy hatvan lejbe kerül. Ha mind a hét településen elvégzik majd a szúnyogirtást, mintegy 25 ezer hektárnyi területen csappanhat meg a vérszívók száma Szatmárnémetiben és környékén.

   

  Szúnyogkisokos:

  Csak a nőstények csípnek. A hím szúnyogoknak elég a növényi nektárokból kinyert tápanyag.

  A nőstény szúnyogok is azért csípnek, mert a peték fejlődéséhez szükségük van egy fehérjére, amely a vérben található. Egy kiadós vérszívás után akár 400 petét is képesek lerakni.

  A kilélegzett szén-dioxid az, ami beindítja a szúnyogok vérszomját. Minél intenzívebben lélegzik egy ember, annál inkább megtalálják, de a lábszagot is szeretik.

   

  Princz Csaba

   

  Cookie