×
2020. 07 09.
Csütörtök
Lukrécia
13 °C
Közepes felhősödés
Szatmárnémeti

Szupernehéz Tour de Túr

2019.06.03 - 07:35
Megosztas :
 • Szupernehéz Tour de Túr

  Felázott talaj és erős szél nehezítette a Szatmár megyei bicikli- és futóverseny versenyzőinek dolgát. Négy kategóriában közel háromszázan vágtak neki a több tíz kilométeres távnak.

  Az esős május az idei Tour de Túr CBA terepversenyeire is hatással volt, a szervezők még a verseny napja előtti időszakban figyelmeztették a résztvevőket, hogy csúszós, vizes körülményekre készüljenek. A szombati start előtti terepbejáráson azt látták, hogy az erdős szakaszokon, ott, ahová keveset süt be a nap, sok a pocsolya és a tócsa, különösen a lejtők és emelkedők jelentettek csúszásveszélyt. Szombatra a szél is feltámadt, úgyhogy az aszfalton vagy a mezei utakon sem volt könnyű dolguk a versenyzőknek, a szembeszél jelentett egy másik próbatételt. Megnőtt a hozama a Tálna pataknak is, szombaton combközépig ért a vize és erős volt a sodrása, az eredeti útvonaltól egy kilométerre lévő pallót kellett választaniuk a versenyzőknek az átkelésre. Túr menti versenyről van szó, amelyik a muzsdaji és a kányaházi tavat is érinti, a Túron azonban nem vezetett át a verseny útvonala, ennek a folyónak főleg a kányaházi vízgyűjtő utáni szakaszán volt magas a vízszint.

  Négy kategória

  A biciklisek versenyére jelentkezők két táv közül választhattak, mindegyik startja a muzsdaji tónál volt, de a hosszabbik, amelyik 65 kilométeren át húzódott, a kányaházi tótól északra lévő erdőt is megkerülte, a rövidebb, 35 kilométeres szakaszon versenyzők a kányaházi tó déli partjától kanyarodtak vissza a cél felé. Másodjára volt futóverseny is a Tour de Túron, 25 kilométert kellett lefutniuk a félmaratonra nevezőknek, és 12-t a rövidebbik távot választóknak. A szervezők és a versenyzők dolgát több mint nyolcvan önkéntes segítette.

  A tizennegyedik Tour de Túr megszervezésével a kezdeményezők célja ugyanaz maradt: sportolásra ösztökélni az embereket, népszerűsíteni a környezetbarát közlekedési formákat, és megmutatni a Túr menti védett területek szépségét, annak növény- és állatvilágával együtt. Idén is nemzetközi volt a Túr menti terepsportesemény, Magyarországról nyíregyházi, debreceni és kisvárdai versenyzők neveztek, de a megmérettetést már a korábbi évekből ismerő német és belga bicajosok is eljöttek a versenyre, és idén először ukrajnai vendég is érkezett.

  Princz Csaba

  Cookie