×
2020. 07 13.
Hétfő
Jenő
11 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Szúrós csodák és pozsgások parádéja

2019.05.22 - 08:54
Megosztas :
 • Szúrós csodák és pozsgások parádéja

  Aki a kaktuszt szereti, rossz ember nem lehet — furcsa formák, színpompás virágok és rengeteg tövis várja a szúrós csodák szerelmeseit vagy csak kíváncsiskodókat a Vécsey-ház udvarán.

  A kaktuszokat lehet szeretni vagy nem szeretni, de tény, hogy a piros bogyógyümölcseit gyöngysorként viselő vagy harsányan élénk színben virágzó kaktusz látványa mindenkit lenyűgöz, akárcsak a kavicsok között alig megkülönböztethető pöfeteg, a megőszült, torzonborz rockzenészfrizurás, a spirálisan tekeredő, liliputi zöld csiga vagy az agytekervényeket idéző. Ezen a héten pedig egészen közelről is megcsodálhatók a szúrós és puha-pelyhes tövises szépségek, ugyanis tegnap nyílt meg az Aztékium Kaktuszgyűjtő Egyesület hagyományos, immár XXIII. Kaktuszkiállítása — hangulatos és természetközeli helyszínen, a Vécsey-ház belső udvarán. Természetesen a kiállítás időpontja nem véletlenszerű, ugyanis a kaktuszok ebben az időszakban, téli álmukból magukhoz térve mutatják legszebb pompájukat, ilyenkor kezdenek virágozni, és csak úgy virítanak az élénk színek — illetve még inkább fognak, ha napsütés is simogatja majd őket. Az egyesület tagjai tavaly ősszel, a megalapítása jubileumához kapcsolódó kiállításkor döntöttek úgy, hogy „lecserélik” a megyei múzeum előcsarnokát, s inkább a szabadban nyitnak „tárlatot”, az ötletet pedig nagyon sok látogató méltatta elismeréssel, így a mostani kiállítás megszervezésekor mintegy magától értetődő volt, hogy ismét a belső udvar ad otthont a szúrósok és pozsgások parádéjának — amely a

  szatmárnémeti, kolozsvári, nagyváradi, nagybányai és debreceni egyesületek és kaktusztartók gyűjteményeinek legjavát vonultatja fel. Természetesen a kiállítás mellett elmaradhatatlan a vásár, amelynek keretében ugyancsak széles fajtacsalád közül válogathatnak a látogatók és a szúrós csodák kezdő vagy haladó szerelmesei, az egyesület jelen lévő tagjai pedig rengeteg hasznos tudnivalóval, jó tanáccsal és fontos információval is a kérdezősködők rendelkezésére állnak. A kaktuszparádé május 26-ig, vasárnapig naponta 9–17 óra között látogatható, a belépés pedig természetesen — mint mindig — most is ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

  Szabó Kinga Mária

   

  Cookie