×
2020. 07 05.
Vasárnap
Emese, Sarolta
28 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Támadás a parkolóházak ellen

2020.02.12 - 09:46
Megosztas :
 • Támadás a parkolóházak ellen

  Panaszt emeltek mindkét szatmárnémeti parkolóház megépítésének terve ellen; a városmenedzser becslése szerint három-négy hónapos késést okozott a lakossági óvás a beruházási folyamatban.

  Közegészségügyi veszélyként fogják fel a Kogălniceanu–Retezatului utcákban és az új főtér három tömbházában lakók a közelükben megépíteni kívánt köz-parkolóházakat, a tavaly nyilvánosságra hozott tervek láttán és az előkészítő munkák hírére panaszt is emeltek az illetékes hatóságnál. A közegészségügyi igazgatóságon tettek bejelentést az emberek, azt nehezményezve, hogy fokozottabb szén-dioxid-kibocsátásnak lesznek kitéve, ha megépülnek a parkolóházak, és átadják azokat a forgalomnak. Számításaik szerint több lesz az autó és nagyobb lesz a forgalom, ha elkészülnek a parkolóházak, ráadásul több időt is fognak ezek eltölteni az adott helyeken, ami miatt a szokottnál magasabb lesz a kipufogott szén-dioxid szintje a levegőben.

  Elutasított panasz

  A közegészségügy kivizsgáltatta a panaszt egy kolozsvári szakértő céggel, tájékoztatta lapunkat Maskulik Csaba szatmárnémeti városmenedzser, és nem adott helyt annak. A vizsgálat elkészültéig ez az intézmény nem adhatta ki a környezetvédelmi engedélyhez szükséges jóváhagyást, de mivel a károsanyag-kibocsátásról negatív hatástanulmány született, a beruházás aktacsomója megkapta a környezetvédelem pecsétjét is. A lakók tiltakoztak amiatt is, hogy az új központi Decebal utcai esetében öt-, míg a Kogălniceanu utcai cím esetében négyemeletesre tervezett parkolóház elveszi majd a fényt a lakásoktól, mert túl közel fog épülni azokhoz. Ez az aggodalom sem állta meg a helyét a vizsgálat során, a mérések szerint a legrövidebb téli napon is kapnak majd annyi természetes fényt a lakások, amennyit az erre vonatkozó szabályozás előír.

  Folytatódik a munka

  Több mint három hónapba telt cáfolni a lakók félelmeit, ekkora késést szenvedett a beruházás, mutatott rá Maskulik, ám most már megint egyenesben van az ügy, folytatják a munka lepapírozását. A beruházás városrendezési terve hamarosan a városi tanács elé kerülhet, a testület döntését pedig a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése követi, amit szintén el kell fogadnia a tanácsnak. Ha ez is megvan, ki lehet írni a két parkolóház építésének tervezési és kivitelezési munkálatait.

  Princz Csaba

  Cookie