×
2020. 08 12.
Szerda
Klára
23 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Belföld

Támogatás öregotthon-építésre

2019.08.02 - 11:46
Megosztás:
 • Támogatás öregotthon-építésre

  Tavasszal óvodaépítésre adható támogatásról fogadott el memorandumot a kormány, július 31-én öregotthonok építésének támogatásáról határozott. Mindkét tervet a statisztikai hivatal gondozza.

  Az Országos Statisztikai Intézet (INS) a lakosság elöregedésére mutató adataiból kiindulva döntött úgy szerdán a kormány, hogy szükség van államilag támogatni az idősgondozó magánintézetek építését. Van egy másik mutató is, ami az ilyen intézmények szükségességére irányította rá a figyelmet: egyre kevésbé elterjedt, hogy több generáció éljen egy fedél alatt, a családok idős tagjai is fontolóra veszik az idősotthonba költözést. Ezért nemcsak ellátásra szoruló, beteg emberek számára épülő gondozói központok építéséről van szó az elképzelésben, hanem szállodaszerű ellátást biztosító létesítményekről is.

   

  Feltételek

   

  Félmillió euróig terjedő támogatást biztosítana az állam olyan épület vagy épületegyüttes építésére, amelyikbe egyedül élő, önmagukat ellátni nem képes idősekkel foglalkoznának ápolói képzettségű emberek. De olyanok számára is helyet biztosítana ilyenekben, akik háztartársukkal együtt költöznének el eddigi lakhelyükről egy új, egy-két szobás apartmanba, függetlenséget biztosítva maguknak és az utánuk következő generációknak. Az orvosi ellátás biztosítása mellett feltétel egy parkosított terület megléte az épület körül és az étkeztetés zárt rendszerben, azaz saját konyha által történő megoldása is.

   

  Változó mértékben

   

  Legtöbb 500 ezer euróval támogatja tehát az ilyenfajta otthonok kialakítását az állam, de a támogatás mértéke attól is függ, mennyire szegény vagy gazdag megyében létesülne az intézmény. Az összeg száz százalékát csak az olyan, legszegényebbnek számító megyékben készülő létesítményekhez adja, mint például Neamţ, Mehedinţi, Teleorman, Botoşani vagy Vaslui; az olyan, jó gazdasági helyzetben lévő megyék esetében, mint Ilfov, Prahova, Kolozs, Brassó, Szeben vagy Temes, legtöbb 250 ezer euróra rúghat az állami támogatás mértéke.

  Az ügyben nincs végleges döntés, a kormány szándéknyilatkozat formájában döntött erről, kormányhatározat kell szülessen ennek részleteiről, feltételrendszeréről és az alkalmazás szabályairól, miután a statisztikai intézet veszi át az ügy gyakorlati kivitelezését, várhatóan valamikor a jövő év elején.

   

  Cookie