×
2021. 06 16.
Szerda
Jusztin
22 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Tanácsok szerelmes vásárlóknak

2021.02.05 - 16:13
Megosztás:
Tanácsok szerelmes vásárlóknak
Közeleg a Valentin-nap, a szerelem modern ünnepe, amely egyre népszerűbb Romániában / Fotó: xcentrica.ro
Február 14-ére a kereskedelem is akciókkal, kedvezményes ajánlatokkal készül, minden eladó, ami piros, rózsaszín vagy szív alakú; a szerelmesek virággal, édességgel vagy akár élményt ajándékozva, belépőjegyekkel lepik meg párjukat, de felfokozott érzelmi állapotban is érdemes tisztában lenniük a gyakori kockázatokkal és panaszkezelési lehetőségeikkel.

„Közeleg a Valentin-nap, a szerelem modern ünnepe, amely egyre népszerűbb Romániában, ahol hagyománya van az ajándékozásnak a szerelmesek között. Ebből az alkalomból virággal, csokoládéval, ékszerekkel, kozmetikai cikkekkel vagy egyéb meglepetésekkel készülnek a szerelmesek. Annak érdekében, hogy valóban hasznos ajándékkal lepjük meg szeretteinket, nem árt figyelembe venni néhány ajánlást” — hívja fel a lakosok figyelmét Paul Anghel, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője.

A szakember szerint mindig ellenőrizni kell a csomagolás állapotát, az árucikk legyen sértetlen, ha pedig édességről van szó, akkor a szavatossági időt se hagyjuk figyelmen kívül! A csomagoláson a következő információknak kell szerepelniük: a termék neve, a gyártó, a csomagoló vagy forgalmazó neve, importált termékek esetében a Romániában bejegyzett importőr neve és címe, a minimális eltarthatósági idő, a nettó mennyiség és a tárolási feltételek. „A friss csokoládénak például fényes, nem rétegzett és makulátlan felülettel kell rendelkeznie, krémesnek és törékenynek kell lennie, a drazséknak pedig sima, fényes, száraz, és nem tapadó kell hogy legyen a felületük” — magyarázta Anghel.

Ahogy mindig, Valentin-nap előtt is érdemes elkerülni azokat a webáruházakat, applikációkat, amelyeken nem találhatók információk az eladó elérhetőségeiről és fizikai címéről, helyettük csak mobiltelefonszám, privát e-mail-cím, kapcsolati űrlap szerepel. Az ajándékvásárlásnál, amely történhet akár interneten keresztül, akár hagyományos úton, a kapott blokkot, számlát minden esetben érdemes megőrizni, hogy ha a későbbiekben probléma merülne fel a termékkel, a vásárló tudjon élni szavatossági jogaival. Ha a körültekintő vásárlás ellenére probléma merül fel, és azt a kereskedővel nem sikerül rendezni, a vásárló a fogyasztóvédelmi hivatalhoz fordulhat, személyesen a Szatmárnémeti, Gheorghe Lazăr utca 3. szám alatti székhelyén, telefonon, a 0261.736.240-es számon, illetve a reclamatii.satumare@anpc.ro e-mail-címen.

Bumbuluţ Krisztina

A játékvásárlással kapcsolatos ajánlásokat fogalmazott meg az ANPC a szülőknek
A közelgő gyermeknapra való tekintettel az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) azt javasolja a szülőknek, hogy csak szaküzletekből és áruházi szakrészlegekről vásároljanak játékokat, nagy figyelmet szentelve a biztonsági előírásoknak.
Fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzések zajlottak az elmúlt hónapban
Március folyamán, a nőnap és a húsvéti ünnep előtt fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzések zajlottak Szatmár megyében. A tematikus akciók során közel 150 ezer lejnyi büntetést róttak ki a felügyelők — tájékoztatta szerkesztőségünket az intézmény.
Sok munkájuk volt a fogyasztóvédőknek
A fogyasztóvédelem a pandémia miatt kibővült feladatai mellett is igyekezett megvédeni a hazai fogyasztókat, rengeteg ellenőrzést végeztek a szakemberek, és sok veszélyes terméket kiszűrtek.
Cookie