×
2021. 04 12.
Hétfő
Gyula
13 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.38 RON
Nagykároly

Tanácsostársukra emlékeztek

2021.02.17 - 08:18
Megosztás:
Tanácsostársukra emlékeztek
A február 16-án megtartott tanácsülés első perceiben a közelmúltban elhunyt tanácsosra, Johann Müllerre, a testület NDF-es tagjára emlékeztek a Nagykárolyi Helyi Tanács tagjai.

A testületi ülés keretében Kovács Jenő polgármester röviden ismertette az elhunyt tanácsos életpályáját, kitérve érdemeire.

„Egy igen gazdag életpálya volt az övé, amit követni, lemásolni igen nehéz lesz. Iskolai évei után az UNIO gyárban dolgozott, majd 1989-et követően elkezdte ténykedését a Német Demokrata Fórum nagykárolyi részlegének létrehozása és felvirágoztatása érdekében.

Sváb identitásának gyökereit szülőházából hozta, s ez a sváb öntudat olyan erősen munkálkodott benne, hogy életének minden rezdülésében, szinte minden fontos döntésének meghozatalában befolyásolta. Ebben az szellemben élt, dolgozott, nevelte gyermekeit, végezte tanácsosi munkáját. Mindig szívén viselte a nagykárolyi és környékbeli svábok érdekképviseletének felvállalását. Tette mindezt önzetlenül, minden hátsó szándék nélkül, mindig a közösség érdekeit szem előtt tartva. A forradalom utáni első szabad választást követően Nagykároly Helyi Tanácsának tagjaként, hirtelen bekövetkezett haláláig képviselte az NDF érdekeit. Elévülhetetlen érdemeket vívott ki a svábok érdekérvényesítését célzó munkában.

Tevékeny részt vállalt abban, hogy Nagykárolyban létrejött a német tannyelvű óvoda, valamint beindult a német nyelvű iskolai oktatás. Hosszú éveken keresztül egyháztanácsosa volt a Szentlélek-templomnak. Közbenjárásának köszönhetően kezdődtek el a német nyelvű szentmisék is Nagykárolyban. Sokat tett azért, hogy a Schwabenpost német nyelvű havilap beinduljon.

A Német Demokrata Fórum égisze alatt számtalan kulturális esemény szervezését vállalta fel, valamint kiemelten küzdött azért, hogy az államosított ingatlanok visszakerüljenek jogos tulajdonosaikhoz. Munkássága idején jött létre a Német Ifjúsági Központ, amely éveken keresztül biztosított helyszínt a német tannyelvű óvodások és iskolások által szervezett kulturális rendezvényeknek. Halála nagy veszteség mind a nagykárolyi német és sváb közösség, mind pedig a helyi közélet számára” — mondta Kovács.

Tempfli László azt a javaslatot terjesztette a gyűlés keretében Nagykároly Helyi Tanácsának tagjai elé, hogy Johann Müllert post mortem kitüntetéssel illessék munkája elismeréseképpen.

Az emlékezés perceit követően Nagykároly Helyi Tanácsának tagjai döntést hoztak arról, hogy a 2021-es évre vonatkozó, helyi szinten kivitelezésre kerülő munkálatok során havi leosztásban hány munkaórát dolgozhatnak a felnőtt, munkaképes, szociális támogatásból élő személyek. Ugyanakkor módosították a nagykárolyi közterületeken található javak jegyzékét, valamint döntést hoztak további öt határozattervezetről. 

Fotó: Facebook/Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal

Pataki Csabát választották a Partiumi Önkormányzati Tanács elnökévé
Tegnap tartotta vezetőtanácsi választmányi ülését az RMDSZ Partiumi Önkormányzati Tanácsa, ahol a tagok Pataki Csabát, a Szatmár Megyei Tanács elnökét bízták meg azzal, hogy a következő négy évben ellássa az elnöki teendőket — tájékoztatta szerkesztőségünket az RMDSZ Szatmár megyei szervezete.
A lakónegyedek korszerűsítésére fókuszálnak
Múlt héten egyeztetett Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere az Északnyugati Fejlesztési Régió igazgatójával, Marcel Boloşsal, korábbi európai alapokért felelős miniszterrel. A kórház- és iskolafejlesztések mellett a lakónegyedek korszerűsítése is terítéken volt.
Kulcsrakész a nagykárolyi oltási központ
Pénteken délelőtt az utolsó simításokat végezték a nagykárolyi oltási központban. Mint ismeretes, Szatmár megye 12 vakcinaközpontjának egyikét Nagykárolyba helyezték ki annak érdekében, hogy az ehhez a körzethez tartozóknak ne kelljen messzire utazniuk ahhoz, hogy beoltathassák magukat.
Cookie