×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Tánczos: Orvosolható problémákra világít rá a Kovászna megyei Ozsdola környékén lelőtt medve ügye

2021.05.12 - 08:08
Megosztás:
Tánczos: Orvosolható problémákra világít rá a Kovászna megyei Ozsdola környékén lelőtt medve ügye
Fotó: Tánczos Barna Facebook oldala
Orvosolható problémákra világít rá a Kovászna megyei Ozsdola környékén lelőtt medve ügye - jelentette ki kedd este a környezetvédelmi miniszter.

Tánczos Barna az RMDSZ közleménye szerint azt mondta: sem a minisztériumban, sem pedig más alárendelt intézményben nem találtak semmilyen feljegyzést Arthur nevű medvéről, és a szóban forgó példány 'nagy volt ugyan, de minden bizonnyal nem a legnagyobb'.

'A beavatkozási engedélyt egy barnamedvére bocsátottak ki, a végrehajtó személy pedig vadászengedéllyel és fegyverviselési engedéllyel is rendelkezett' - szögezte le a miniszter, aki hozzátette: az Országos Környezetvédelmi Őrség, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség és az Erdészeti Őrség is párhuzamosan vizsgálta az esetet.

'A beavatkozást 22 nappal a minisztériumi engedély kibocsátása után, március 13-án hajtották végre. A köztes három hétben a vadászegyesület folyamatosan megfigyelte az egyedet, és a jegyzőkönyv szerint a beavatkozási engedély dátumától számítva a medve 21 egymást követő estén, február 19. és március 11. között minden nap behatolt a településre. Ezalatt az idő alatt nem állították ki a vadászati engedélyt' - részletezte Tánczos Barna.

A miniszter továbbá arra is kitért, hogy az ozsdolai medveügy számos problémára világított rá.

Elsőként azt említette, hogy a medvepopuláció összetételének pontos ismerete és GIS rendszerben történő megfigyelése hiányos, ahogyan a medvék által okozott károk és a medvetámadások helyszíneinek nyilvántartása is, ennek javítására egy applikációt dolgoznak ki.

Meglátása szerint egy másik problémát már orvosoltak.

'A kérelmezési engedély kibocsátásától számított 60 napról 15 napra csökkentettük a beavatkozás elvégzésének határidejét, ez a periódus külön kérésre 15 nappal meghosszabbítható. A beavatkozást kizárólag a kérelmezési engedélyt megkapó vadászegyesület személyzete hajthatja végre. Senki nem vehet részt a beavatkozáson, aki nem felel meg ennek a kritériumnak' - mutatott rá a bevezetett módosításokra Tánczos Barna.

A miniszter továbbá kifejtette: az államnak anyagilag támogatnia kell a szigorúan védett fajok életterének őrzésével megbízott vadászegyesületeket, továbbá fedeznie kell a medvepopuláció megfigyelésének, egyes egyedek áthelyezésének és a beavatkozásoknak a költségeit, mert ezek az intézkedések az emberek életét és javaik épségét szolgálják.

A szakminisztérium feladata, hogy 'fenntartható módon irányítsa a vadgazdálkodást' - összegzett a közlemény szerint Tánczos, aki azt is elmondta: a trófeát, amely a híresztelésekkel ellentétben jelenleg is a vadászegyesületnél van, a Posadai Vadászmúzeumban látná szívesen.

AGERPRES

Tánczos: a szennyező fizessen!
Az Európai Bizottság ismét az Európai Unió Bírósága elé állítja Romániát az országban működő 48 nem EU-konform szeméttelep miatt, azok bezárásáig pedig pénzbírságot róhatnak ki az államra.
Hunyad megye: medve támadt egy juhászra, súlyos sérülésekkel került kórházba a 33 éves férfi
Medve támadt egy 33 éves bosorodi (Hunyad megye) juhászra a Szereka (Sereca) település közelében fekvő domboldalon. A férfi súlyos sérüléseket szenvedett a fején és az arcán.
"Hééé, medve!", üzente az ISU munkatársa a brassóiaknak a RO-ALERT rendszeren keresztül; belső vizsgálat indult az ügyben
Belső vizsgálatot rendelt el a Brassó Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) vezetősége, miután az intézmény diszpécserszolgálatának egyik munkatársa az 'Ursul baaa!" ('Hééé, medve!') szavakkal kezdődő üzenettel figyelmeztette a lakosságot a RO-ALERT rendszeren keresztül egy medve jelenlétére a megyeközpontban.
Cookie