×
2020. 07 16.
Csütörtök
Valter
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Tanfolyamok, pályázati lehetőségek

2015.10.18 - 15:31
Megosztas :
 • Tanfolyamok, pályázati lehetőségek

  A Szatmár Megyei Agrárkamara újabb tanfolyamokat indít azok számára, akik a jövőben pályázatokat kívánnak készítenek EU-s támogatásokra. A hatóság szigorította a feltételeket.

  Azok a mezőgazdasággal foglalkozó személyek és cégek, akik bármilyen EU-s pályázatot készítenek, az iratcsomóhoz kell csatolják azt az oklevelet, amit az illető szakterületnek megfelelő tanfolyam elvégzése után kaptak — tájékoztatott Fodor István mérnök, az agrárkamara igazgatója. Ilyen jellegű tanfolyamokat már évek óta szervez a Szatmár Megyei Agrárkamara. Eddig, ha a pályázó nem rendelkezett a pályázathoz szükséges oklevéllel, hogy ne késse le a pályázat leadásának a határidejét, az agrárkamara kiadhatott egy bizonylatot, hogy a pályázó beiratkozott a tanfolyamra, és miután elvégezte azt, az iratcsomóban a bizonylatot kicserélték az oklevélre. A legutóbbi rendelet alapján azonban már nem lehet bizonylatot adni, a pályázat leadásakor a pályázónak rendelkeznie kell a diplomával. Egy oklevél megszerzéséhez minimum négy hónapra van szükség. Ebben az évben az agrárkamara tizenöt tanfolyamot indított, ebből tizenkettőt már befejeztek, három még folyamatban van.

  Fodor István arra hívja fel a mezőgazdasággal foglalkozók figyelmét, hogy 2016-tól az Európai Unió támogatást fog nyújtani azoknak, akik gyümölcsösöket telepítenek újra. Ehhez szükség lesz olyan oklevélre, amit a pályázók gyümölcstermesztői tanfolyam elvégzése után kapnak. Az oklevelet érdemes mielőbb megszerezni, hiszen az elbírálás a pályázatok leadásának sorrendjében történik. A gyümölcsösök újratelepítésére a támogatás ötven százalékos.

  Az agrárkamaránál jelenleg a következő tanfolyamokra lehet beiratkozni: növénytermesztés, állattenyésztés, gyümölcstermesztés, zöldségtermesztés, méhészet és traktorista oktatás. Egy tanfolyam 360 lejbe kerül, három hónapot tart, beiratkozáskor 100 lejt kell befizetni, a fennmaradó összeget pedig az oklevél átvételekor. Jelentkezni lehet az agrárkamara szatmárnémeti székházában (1 Decembrie 1918 utca, 13. szám) vagy a 0261–717348-as és a 0261–717254-es telefonszámokon. Az okleveleket az Európai Unió valamennyi tagországában elismerik.

  Elek György

  Cookie