×
2020. 07 08.
Szerda
Ellák
20 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.30 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Tăriceanu: problémát okozhat a kormánykoalícióban a közös elnökjelölt hiánya

2019.07.24 - 17:25
Megosztas :
 • Tăriceanu: problémát okozhat a kormánykoalícióban a közös elnökjelölt hiánya

  Călin Popescu Tăriceanu, a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke szerint problémákat és feszültséget okozhat a koalíció működésében, hogy a szociáldemokraták Viorica Dăncilă kormányfőt nevezték meg elnökjelöltnek a novemberi államfőválasztásra.

  Erről Tăriceanu azt követően beszélt szerdán, hogy pártja vezetőtestülete úgy döntött, ő lesz az ALDE jelöltje a novemberi elnökválasztáson. A pártelnök nem rejtette véka alá, hogy számára nagy csalódást jelent a Szociáldemokrata Párt (PSD) döntése, hogy nem őt támogatják elnökjelöltként. Rámutatott: mindent megtesznek, hogy ne bomoljon fel a koalíció, de főleg helyi szinten nehézségek lesznek, mert az ALDE-ban sokan elégedetlenek a PSD döntésével.

  Tăriceanu szerint a PSD-ben defetista szemléletmód uralkodik, azt a célt tűzték ki ugyanis, hogy jelöltjük kerüljön be a második fordulóba, így már eleve vesztesnek tekintik magukat - mondta Tăriceanu. Hozzátette: ő meg szeretné nyerni az elnökválasztást, és úgy vélte, a felmérések szerint neki van erre esélye, amely főleg akkor lenne nagy, ha a PSD, az ALDE és a szociáldemokrata Victor Ponta volt kormányfő által vezetett Pro Románia őt támogatná.

  Az elmúlt napokban a három párt által folytatott tárgyalásokról elmondta: Dăncilă, aki egyben a PSD elnöke is, azzal érvelt a szociáldemokraták döntése védelmében, hogy a PSD túl nagy párt, így nem tudja megengedni magának, hogy ne legyen saját államelnök-jelöltje.

  A novemberi elnökválasztás nagy esélyesének az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) által támogatott Klaus Iohannis jelenlegi elnököt tartják, aki második mandátumáért száll harcba. A kormánykoalíciót alkotó pártok megosztottsága a szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) jelöltjének, Dan Barnának kedvez, akinek így több esélye lesz arra, hogy esetleg ő jusson be Iohannisszal a második fordulóba.

   

  Cookie