×
2021. 03 07.
Vasárnap
Tamás
-1 °C
Derült
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.33 RON
Olvasó hangja

Tarka lufik

2020.09.29 - 18:39
Megosztás:
Tarka lufik
Most már bizonyos, hogy a koronavírus ártalmunkra van. Például az otthon ülésben és időmilliomosságban állandóan gondolkozik az ember, a gondolkozás pedig, mint tudjuk, már sok galibát okozott a történelem folyamán.

A napokban többször is azon járt az eszem, hogy milyen hamar meg tud változni az emberek élet- és világszemlélete, hisz röpke életem során négy ilyen szemléletváltozást is megéltem. A háború utáni embernek győzelem volt, hogy egyáltalán él, nem is mertek igényei lenni, csak dolgozott makacsul, a családjával törődött, és megpróbált talpra állni. A kommunizmusban aztán nagyon sokan és nagyon rövid idő alatt beletanultak a munkahelyi lógásba, az önzésbe, a könyökölésbe, a képmutatásba, a nyalásba, a lopásba, az intézésekbe, a korrupcióba, mások besúgásába, mintha csak az emberi gének hajlamosítanának ezekre. ’90-ben fellángolt rövid időre a naiv remény, az életkedv, az emberi tenni vágyás, de ez nagyon tiszavirág-életű volt. Aztán kialakult lassan a mai élet, ahol legtöbbeknek semmi sem számít már, se család, se barát, se szeretet, se nemzet, se becsület, csak egyedül és bármi áron a pénz, és nagyon valószínű, hogy az aranyborjú lesz egykor mai civilizációnknak a veszte. Mai fura életünknek néhány fonákságát villantják fel a címben levő tarka lufik, ami egyben arra is utal, hogy most nem a kedves olvasó megríkatása a cél, hanem ha citromosan is, de mosolyogjon néhányat a Homo sapiens badarságain.

Csinnadratta, bumm - bumm - bumm! * A Bercsényi (ma Coşbuc) utcában egy lakóközösség kivágatta az udvarán álló hatalmas és ép hársfát, mert a beste ősszel mindig hullatta a leveleit, a leveleket pedig seperni kell. Egy nagy hársfa egy cseppnyi természet, árnyékot és hűsölést kínál az embernek, a virágából készített tea pedig többféle betegség gyógyszere.

De ha csak az inkriminált leveleket nézzük, azok felhasználhatók főzeléknek és nikotinmentes cigarettának, forrázata pedig vízhajtó, zsírégető és antioxidáns is. Ha mindez nem számított a fa halálra ítélésénél, azt kell gondolni, hogy a közösség IQ-ja csak két számjegyű lehet. Vagy talán megkörnyékezte őket egy fafaragó, mert a hársfa a legkönnyebben faragható fa? 

* Sződemeteren a járvány okán nem engedélyezték idén a kerek évfordulós Kölcsey-megemlékezést. A döntnök biztosan úgy gondolkozott, hogy 500–600 részeg mulatozónál 100–150 józan és komor-komoly magyar mindenképpen nagyobb rizikót jelent, hiszen köztudott, hogy a magyarok még a nézésükben is milyen veszélyesek. 

* Olimpiai bajnok vívónőnk emléktáblát kapott nagyon megérdemelten a vívóterem falára. A díszes, aranybetűs márványtábla épp olyan nagy, mint egy már régebben ott levő, azon a 19 többi nagy vívóbajnokunk apró betűs nevét olvashatjuk. Olimpiai bajnoknőnkkel a világon semmi gond, ő egy jeles sportoló, egy szép és kedves hölgy, egy jó anyuka, mindnyájan szeretjük és tiszteljük. Csak hát ilyenkor, választások előtt (szerk. megj.: a Simona Pop tiszteletére készített emléktáblát augusztus közepén leplezték le) jó nagy szeleteket szoktak szelni a kenyérből. 

* Júniusban Temesváron, az egyetemi uszoda építésénél nagy mennyiségű leletanyag került a földből napvilágra, többek között egy hun település és Árpád-kori lakóházak maradványai. A régészeknek (szatmáriaknak is) nagy a gondjuk, mert nem elég a nagy halom lelet feldolgozása, még azon is törniük kell a fejüket, hogy hogyan közöljenek a hazai nyilvánossággal egy ilyen szörnyűséget. Hunok? Magyarok? És egy fia dák se? Na, de azért vannak az Akadémián okos emberek, hogy a helyükre tegyék a dolgokat. 

* A koronavírus-járvány sose látott csúcsokat döntöget az országban, de az elnök és a miniszterelnök nap mint nap mosolyogva közlik, hogy amennyiben nem súlyosbodik a helyzet, nyugodtan meg lehet tartani a szeptemberi helyhatósági választásokat (szerk. megj.: a választásokat hétvégén rendezték meg). Ezt kívánja a pártérdekük, és semmi egyéb nem számít, az sem érdekli őket, hogy még a kisember számára is láthatóan kilóg a lóláb. Ilyen politizálásra vagy rozoga, vagy semmilyen jövőt nem lehet építeni, és egyáltalán politikusi szájból mit lehet ezután elhinni? 

* Lelkendeznek az emberek, hogy épül a kis ortodox fatemplom a híd lábánál, a határőrkaszárnya szomszédságában, már a toronytetőt zsindelyezik. Jaj de jó, jaj de jó! Móra Ferenc is írt ilyet: Vércse vijjog délelőtt. Zörgetik a vasfedőt.

Zsindelyezik a tetőt. A templom valóban formás kis épület lesz, és minőségi munkával készül, a majdan oda járó hívek vélhetően nagy örömöt lelnek majd benne. De azt senki lelkendező meg nem kérdezi, hogy egy ilyen Szatmár-idegen építészet mit keres a városunkban. Ha egy környezetbe illő templom épülne, oda talán a Jóisten be se térne? Könnyen lehet, hogy egy bomlasztó céllal kigondolt ügyet dicsérünk ilyen európaiasan, kulturáltan, nagyvonalúan.

Na de elfogytak a lufik, úgyhogy mosolyszünet.

Tisztelettel, 
Dr. Zagyva Miklós

Cookie