×
2020. 07 14.
Kedd
Őrs, Stella
19 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Tárlat nyílt Muhi munkáiból

2016.04.27 - 13:38
Megosztas :
 • Tárlat nyílt Muhi munkáiból

  Tegnap a Szatmár Megyei Múzeumban nyílt meg Muhi Sándor Muhi-hiposztázisok. Az értékteremtő című kiállítása, amit A Muhi-modell című beszélgetés követett nagyszámú érdeklődő részvételével.

   

  A sok érdekességet kínáló kiállításmegnyitón nagy számban jelentek meg az érdeklődők. Felician Pop, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója méltatta Muhi Sándort, aki eddigi tevékenységét a művészet és a közösség szolgálatába állította. Munkáiban a szatmáriakról szól a szatmáriaknak a legkorszerűbb kifejezőeszközökkel.

  Kereskényi Sándor az értékközvetítő Muhi Sándorról beszélt, aki mindig túllépi, mindig meghaladja önmagát, és mégis ugyanaz a személy marad. Elegáns, játékos, kísérletező ember, ösztönösen építkező alkat. Egyszerre jellemzi az átmenetiség és a szintézisprogram. Ennek a művészetnek a lényege megtalálni azokat az elemeket, amelyekben a leghívebben tükröződik, hogy mennyire felemelő és ugyanakkor nyomorúságosan változó korban élünk. Kereskényi kiemelte: Muhi Sándor mindig az élet és a művészet között áll. Szembefordulása mindenfajta vizuális konformizmussal az igazi rend igényével történik, egy még igazabb szabadság jegyében. Muhi egy hídverő ember. Ezt mi, szatmáriak, akik nem vagyunk bővében a hidaknak, nagyon jól át tudjuk érezni és meg tudjuk látni. Nagyon szatmárias a másik két véglet is: a lázadás és a belenyugvás. Még most is megvan benne az ifjonti törekvés, ugyanakkor a nagyvonalú, legyintő tudomásulvétele azoknak a tényeknek, amelyek között élünk. A gyakorlat és az elmélet, az alanyiság és a tárgyiság, a kalasszicitás és a modernitás, a múlt és a jövő mind olyan terület, amit Muhi igénye összeköt. Szatmárnémeti ember, ugyanakkor nagyvilági figura. Egy olyan életnek a megjelenítője, amely el akar jutni addig a művészetig, amely szembefordulhat a halállal — tette hozzá Kereskényi.

  Muhi Sándor elmondta, hogy 1969-ben, az Északi Színházban volt az első egyéni tárlata. Ha az azóta készült munkáit mind ki akarná állítani, aligha lenne elég hely a múzeumban. Éppen ezért erre az alkalomra az utóbbi öt év terméséből válogatott. De ott voltak a könyvei, tanulmányai, az általa tervezett könyvborítók és egyéb munkái is. Nagyon sok tevékenységét kultúrtörténeti kötelességének tartja.

  A kiállításmegnyitót követően került sor A Muhi-modell című beszélgetésre, amelyen a résztvevők beszéltek Muhi munkáiról, vallottak baráti vagy kollegiális kapcsolatokról, kérdéseket tettek fel az alkotónak. Muhi Sándor hangsúlyozta, hogy véleménye szerint a művészet ott kezdődik, hogy valakinek van egy saját látásmódja, egy saját útja, és azt képes korszerű módon kifejezni. Az élet nagyon sok szépséget tartogat, csupán szem kell hozzá, hogy azokat észrevegyük.

   

   

  Elek György

   

  Cookie