×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
10 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Tartalmas programok a Német Kulturális Napokon

2013.05.20 - 07:16
Megosztás :
 • Tartalmas programok a Német Kulturális Napokon

  Tizenkettedik alkalommal rendezték meg Szatmár megyében a Német Kulturális Napokat. A háromnapos rendezvénysorozaton több helyszínen minden korosztály talált magának való programot.

   

  A megyénkben élő sváboknak fontos hagyományainak megőrzése és megismertetése, ezért rendezik meg évről évre a Szatmári Német Kulturális Napokat. Az idén immár 12. alkalommal megszervezett rendezvénysorozat megnyitójára pénteken került sor a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniában, majd szombaton folytatódott a Vasile Lucaciu utcai Sváb Házban, ahol gyermekeknek és fiataloknak szóló műhelymunkákon lehetett részt venni: volt itt agyagozás, rajzolás, tortakészítés, de táncoktatás is, a Johann Ettinger Német Líceum pedagógusainak irányítása alatt. A felsorolt tevékenységek mellett a 17-es lakónegyedben található Rex élelmiszerpiacon tartott, a szatmári cégeket népszerűsítő expón a néptáncoktatás iránt érdeklődőket is várták a szervezők. A sváb táncot a Német Demokrata Fórum Szatmár megyei szervezete tánccsoportjának tapasztalt tagjai mutatták be, illetve tanították a vállalkozó kedvű közönség a tánclépéseket. Délután a Dinu Lipatti Filharmóniában a Johann Ettinger Németi Líceum diákjai által bemutatott színdarab szórakoztatta a publikumot.

   

  Hármas ünnep

  Vasárnap délelőtt, a rendezvénysorozat záró napján a Kálvária-templomban gyűltek össze. Ft. Schupler Tibor, a német közösség plébánosa elmondta, hármas ünnep ez a közösség életében: pünkösd vasárnapján, az Egyház megalakulásának ünnepén tegnap a Kálvária római katolikus templomban 6 leány és 10 fiú járult először szent áldozáshoz, a harmadik szép momentuma pedig az volt a napnak, amikor a Szatmári Német Kulturális Napok résztvevői szentmisére gyűltek össze. Elhangzott, az 1989-es változásokat követően lehetőség nyílt arra, hogy a svábok identitást, kultúrát megőrző rendezvényeket szervezzenek, anyanyelvüket gyakorolhassák, éppen ezért bír különös jelentőséggel az elmúlt három napban lezajlott rendezvénysorozat. A szentmisét követően az ünneplők átvonultak a Sváb Házba, ahol a Német Demokrata Fórum Szatmár megyei szervezetének elnöke, Johann Forstenheizler üdvözölt mindenkit és köszönte meg a támogató részvételét mindenkinek. Ezt követően néptáncbemutatóra, majd kötetlen beszélgetésre került sor az ifjúsági házban és ennek udvarán.

   

   

  Karikás Enikő

   

   

  Cookie