×
2020. 07 03.
Péntek
Kornél, Soma
22 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Tartósan marad a hó, kemény fagyok jönnek

2018.12.18 - 09:23
Megosztas :
 • Tartósan marad a hó, kemény fagyok jönnek

  Alig esett, úgyhogy hétfőre behozták a lemaradást az úttakarítók, közlekedni lehetett, de az irtózatos mennyiségű hó miatt parkolni, parkolóból kiállni továbbra sem. Hideget mondanak, nem fog olvadni, ráadásul a hét végén megint napokig havazni fog.

  Több mint húsz centi hó esett Szatmár megyében szombaton és vasárnap, a havazás hétfőn is folytatódott, de a lehullott mennyiség már nem volt számottevő, a hókotróknak sikerült tartós munkát végezniük az utakon.

  Viszont a vasárnapi, szatmárnémeti köztéri hóhelyzet nagyon jól illusztrálható azzal, ami az új központi jégpályán volt ugyancsak aznap, ahol csak hatszáz négyzetméteren kellett mentesíteni, a városi több százezer, mentesítésre érdemes négyzetméterrel szemben. A korcsolyapályán vasárnap reggeltől kezdődően folyamatos üzem mellett lapátolta a havat nyolc ember, mondták ottjártunkkor, mégsem végeztek délután két órára sem, ráadásul többször is újra kellett kezdeni a pályatakarítást, olyan ütemben hullott a hó. Tehát nyolc ember nem bírta a tempót a hóeséssel hatszáz négyzetméteren, ami azt jelenti, hogy több ezer ember sem lett volna elég, hogy teljesen hómentessé tegye a város több százezer négyzetméterét vasárnap úgy, hogy közben havazik. A jégpályánál látszott az is, hogy a közlekedési felületről eltakarítani a havat a legkisebb gond, sokkal nagyobb baj ennél, hogy hol tárolják az összeszedett, iszonyatos mennyiségű fehér csapadékot. Ugyanez a helyzet a városban is, az úttestről letolt hó parkoló autókat zár el a kijutástól, a zebrára való lelépést vagy a megállókból a buszra való fellépést nehezíti. Sok autóval munkába járó ember késett el hétfő reggel Szatmárnémetiben és a megyében, még akkor is, ha előrelátó volt, és még vasárnap este kiásta az autóját a hótoló által „épített” hófalból. Ha hétfőre virradó éjszaka járt arra a hóeke, a tulajdonos megint betemetve találhatta reggel a kocsiját.

  Nem volt minden rendben a boltok, közintézmények előtti járdákkal sem, a hétvégi szünnapokon leesett hó miatt vasárnap közlekedési rémálom volt a gyalogosok számára is, és sajnos balesetveszélyes is, itt is hétfőre sikerült behozni a lemaradást.

  Külön fokozza ebben az időszakban a balesetveszélyt a nulla fokban nedvessé vált és elnehezült, tetőkre hullott hó; ahol nincs hófék a tetők szélén, ott semmi nem volt, ami megakadályozza egyes esetekben az óriási tömegű hómennyiség járdára zúdulását. A magántulajdon előtti hóeltakarításra vonatkozó városi rendelet azt mondja ki, hogy a havazás elálltát követő 24 órán belül kell megtisztítani a gyalogutakat, a szabály ellen tehát senki nem vétett hétfő reggelig, közlekedni viszont nem lehetett.

  Tartósnak ígérkezik a hó, mert keddről szerdára virradó éjjel már mínusz hét Celsius-fok lesz, szerda éjszaka pedig mínusz 11, és a héten napközben sem lesz fagypont feletti hőmérséklet. Az előttünk álló hét végére három napon át tartó, újabb havazást és nappali legtöbb 1 fokot ígér az előrejelzés.

   

  Nagykároly vidékén járhatóak az utak

   

  Szerencsére Kálmándon nem okozott fennakadást a havazás — tudtuk meg Sütő Imre polgármestertől. Elmondása szerint már vasárnap kora reggel hozzákezdtek az utak takarításához, és a szociális munkások segítségével a különböző intézmények megközelíthetőségét is igyekeztek biztosítani, így a templomét, a temetőét stb. Természetesen e munkát hétfőn is folytatták.

  A mezőteremi önkormányzat számára sem idézett elő megoldhatatlan gondot a havazás — tudatta Tar Miklós polgármester. Ott is megkezdték már vasárnap, a hajnali órákban a hó eltakarítását. A helyhatóságnak munkagépe van erre a célra, illetőleg hóekéje. Folytonosan járták az utakat, gyakorlatilag a kis utcákon is folytonosan lehetett közlekedni. A munkálatot hétfőn is végezték, és nyilván végezni is fogják a következő napokban is.

  A Csanáloson áthaladó főút járhatóságáról az országos útkezelő hatóság gondoskodik, a helyi mellékutcákról pedig az önkormányzat — magyarázta Mellau József csanálosi polgármester. A főutat állandóan sózzák, így a hó hamar elolvadt. A mellékutcákról a saját hóekéjükkel nyomták le a havat a csanálosi önkormányzat munkatársai. Összességében semmiféle gondot nem okozott a havazás — tette hozzá az elöljáró.

  Köszönhetően annak, hogy alig csökkent fagypont alá a hőmérséklet, nem okozott gondot a havazás Mezőfényen sem. Nagy Zoltán alpolgármester elmondta, hogy a megyei hatóság is példaértékűen gondoskodott a főút tisztításáról. Például ő szombat éjjel is látta munka közben a sózó gépjárművet. A helyi kisebb utcák takarításáról az önkormányzat gondoskodott. Nekik is van hóekével felszerelt traktoruk, és egy kisebb gépre is felszereltek hótolót, azzal a járdák megtisztítását végzik. Persze ezenkívül a szociális munkások is lapátolják a havat.

  A börvelyiek is felkészültek a havazásra. Kiss Zoltán polgármester elmondta, hogy már vasárnap délelőtt nekikezdtek az utak megtisztításának, de például a temető megközelíthetőségéről is gondoskodtak. Volt, ahol gépet használtak, míg a nehezebben megközelíthető helyeken hólapáttal estek neki a munkának. Mint fogalmazott, ő is részt vett az eltakarításban, hiszen közös érdek, hogy minél gördülékenyebben haladjanak. Vasárnap délutánra gyakorlatilag végeztek is a munkával, a tereket, a parkolókat megtisztították. Természetesen hétfőn is folytatták a munkálatokat.

   

  12 371 háztartás áram nélkül

   

  Bár az áramszolgáltató hibaelhárító csapatai szó szerint megállás nélkül dolgoztak az egész megyében, éjszaka is, hétfőn kora délután még mindig voltak olyan települések, ahol nem sikerült teljes egészében helyreállítani az áramszolgáltatást. Szatmár megyében összesen 12 371 háztartás maradt villany nélkül, és túlzás nélkül elmondható, hogy nem volt olyan település, ahol ne lett volna kisebb (egy-két órás) vagy nagyobb (tíz vagy annál is több órán keresztüli) áramkimaradás — Homoród településen, ahol szinte egy napig nem volt áram, hétfőn a tanítás is szünetelt az önkormányzat kérésére, hiszen az iskola épülete teljesen kihűlt, nem lehetett beindítani a központi fűtést, értelmetlen és hasztalan lett volna a gyermekeket a fűtetlen termekben tartani.

  Az energiaügyi miniszter arra kérte a különböző áramszolgáltatókat, növeljék a helyszínekre kivonuló hibaelhárító csapatok számát, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy mihamarabb visszaállhasson mindenhol az áramszolgáltatás — a csapatszámnövelés megtörtént ugyan, de sok helyen a hiba helyszínére való kijutás nehézkes a nagy hó miatt, illetve a már élemedett korú vezetékek is tovább tetézték az elhárítási nehézségeket: egy helyen megjavították, mellette két helyen „szakadt”. A szolgáltató nem ígérete, inkább csak óvatos becslése szerint hétfő estére Szatmár megye minden településén maradéktalanul helyreáll az áramszolgáltatás. Azt, hogy az elmúlt 48 órában (szombaton és főleg vasárnap) miért nem válaszolt senki a hibabejelentő telefonszámon, továbbra sem kommentálták.

   

   

  Cookie