×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
11 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.39 RON
Vidék

Tasnádra érkezett a missziós kereszt

2019.10.04 - 09:29
Megosztás :
  • Tasnádra érkezett a missziós kereszt

    Ferenc pápa még 2017 novemberében áldotta meg a 2020-ban Budapesten megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjét, amely azóta járja a magyar egyházmegyéket, így jutott el a nagyváradi egyházmegyéhez tartozó Tasnádra is.

    Október 2-án Tasnádra látogatott a jövőre megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a missziós kereszt. A keresztet 2007-ben a budapesti városmisszió alkalmával állították fel először, majd az esztergomi bazilikában helyezték el. Alkotója Ozsvári Csaba magyar iparművész. A három méter húsz centiméter magas, tölgyfából készült kereszt bronzborításokkal díszített. Növényi ornamentikája a magyar honfoglalás korabeli ötvösség motívumait idézi. Az ősi magyar életfamotívum és páva szimbólum jelenik meg rajta, ami őskeresztény stílusjegyeket visel. Középpontjában a Szent Kereszt-ereklye egy ezüsttokban jelenik meg, körülötte pedig harminc magyar és magyar vonatkozású szent és boldog, közöttük Szatmár boldoga, Boldog Scheffler János püspök ereklyéje található meg. 2017 novemberében Ferenc pápa megáldotta a 2020-ban Budapesten megrendezendő eucharisztikus kongresszus missziós keresztjét, azóta járja a magyar egyházmegyéket. Így jutott el a nagyváradi egyházmegyéhez tartozó Tasnádra is.

    A helyi program a kereszt fogadásával kezdődött, amely során Kruzslitz Imre plébános köszöntötte a résztvevőket és zarándokokat, majd Sövér István zilahi esperes-plébános mondott beszédet a keresztről, készítőjéről és jelentőségéről. Röviden bemutatta az eucharisztikus kongresszusok történetét. Beszédében kiemelte a kereszt jelenlétének történelmi jelentőségét, ami az esemény egyediségében és a kereszt jelenlétének különleges missziós értelmében áll. Ezt szentmise követte, amelyen a helyi hívek és a környező települések zarándokai vettek részt. A szentmisét követően a tasnádi plébánia lelkiségi csoportjai szentségimádás keretében imádkoztak közösségünkért, egyházunkért és a missziókért a kereszt jelenlétében, egészen három óráig, amikor az újra útra kelt, ezúttal Nagyváradra, ahol október 2–3-án volt látogatható a püspöki bazilikában.

    Cookie