×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
17 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Technikai munkanélküli-segély

2020.04.06 - 18:27
Megosztás :
 • Technikai munkanélküli-segély
  Működik a weboldal, amelyik felületén be kell küldeni a technikai munkanélküli-segély folyósításához szükséges papírokat, amiket aztán a munkaerő-foglalkoztatási ügynökségek dolgoznak fel.

  Sok százezer alkalmazott lett technikai munkanélküli márciusban a koronavírus-járvány kitörése miatt bevezetett intézkedések következtében, számukra az eddigi fizetésük 75 százalékát fogja utalni az állam. Az alkalmazottaknak semmi teendőjük nincs, mint kivárni a szükségállapot és a járvány végét, hogy újra visszamehessenek dolgozni, a munkaadóknak azonban néhány papírt le kell adniuk ahhoz, hogy az embereknek folyósítva legyen a pénz, amíg nincs munkájuk.

  75 százalék

  A jogszabály kidolgozása után bejelentettekkel ellentétben most már nem kell igazolást kikérniük a cégeknek a prevenire.gov.ro oldalon keresztül, enélkül is leadhatják segélyigénylési kérvényeiket a területileg illetékes munkaerő-foglalkoztatási ügynökségeken (AJOFM). A bruttó fizetés 75 százalékának állampénztárból való kifizetése mint felső határ megmaradt, ám a járványhelyzet miatt közvetetten érintett cégek esetében is érvényes, hogy az összes alkalmazott után járni fog ez a mértékű állami támogatás, nem csak a foglalkoztatottak 75 százaléka után, mint ahogy az eredetileg a rendeletben szerepelt. A támogatás a cég bankszámlájára lesz utalva, innen kell majd annak továbbküldenie az alkalmazottak számlájára, a kormányrendelet három napot ad erre a munkaadóknak, s a pénznek nem lehet más címzettje.

  Szükséges papírok

  Amikor a cégek elküldik a papírokat az AJOFM-hez, a cégvezetőnek saját felelősségre ki kell jelentenie, hogy a járványhelyzet miatt márciusban legalább 15 százalékkal csökkent a bevétele vagy a forgalma a 2020. január-februári átlaghoz képest. A papírok között a saját felelősségre tett nyilatkozat mellett kell lennie egy alkalmazotti névsornak és egy kérvénynek, a cég belső iratai között pedig meg kell lennie annak a korábbi egyéni tulajdonosi vagy tulajdonosi közgyűlési határozatnak, amelyik az alkalmazott(ak) technikai munkanélküliségre küldéséről határozott. A papírok AJOFM-hez való elküldési határideje április 10. Ahhoz, hogy ezek online beküldése egyszerűbb legyen, péntek óta él az aici.gov.ro internetes oldal, amin keresztül minden szükséges iratot be lehet küldeni.

  Princz Csaba

  Cookie