×
2020. 07 12.
Vasárnap
Izabella, Dalma
18 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Tehetségkutató Túrterebesen

2019.06.28 - 17:00
Megosztas :
 • Tehetségkutató Túrterebesen

  Huszonnégy iskolás vett részt a Caritas Szent Márton Központja által második alkalommal megszervezett tehetségkutató versenyen.

  Fontos eseményre gyűltek össze szerda délelőtt Túrterebesen négy, iskolásokkal foglalkozó Caritas-központ legtehetségesebb gyermekei. Második alkalommal szervezte meg ugyanis a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Szent Márton Közösségi Központja a Ki Mi Mindent Tud? tehetségkutató versenyt, amelyre huszonnégy iskolás nevezett be. A szatmárnémeti Barátság Házából, az erdődi Integrettóból és a nagybányai Assisi Szent Ferenc Közösségi Központból érkezett gyerekek, valamint a házigazdák négy kategóriában mérték össze tehetségüket, tudásukat, éspedig a rajz, a sport, a mesemondás, továbbá az ének és tánc terén.

  A zsűri tagjai Kiss Kálmán, a Túrterebesi Általános Iskola nyugalmazott igazgatója, valamint Geng Brigitta, a helyi iskola Második esély osztályának tanítónője voltak. Az eseményen részt vett Huszti Mónika, a Caritas Szatmár megyei, valamint Józsa Nándor, a szervezet Máramaros megyei tevékenységéért felelős aligazgatója is.

  A Szent Márton Központ vezetője, Ilyés Ágota elmondása szerint a gyermekek hetek óta nagy lelkesedéssel készültek a versenyre. A különböző településeken működő Caritas-gyermekintézmények ellátottai rendszeresen részt vesznek közös programokon: vetélkedőkön, kirándulásokon, közös kreatív tevékenységeken. A központközi találkozók mindig az év várva várt eseményei közé tartoznak — állítja az intézményvezető.

  A pedagógusok örömmel támogatták a fiatal tehetségeket a megmérettetésre való felkészülésben, és nem csak a produkciók összeállításában. A nagybányai Assisi Szent Ferenc Közösségi Központból érkezett leánykák például egy máramarosi népdalt énekeltek el együtt, a fellépéshez pedig pedagógusuk, Duma Cristina biztosította az eredeti magyarláposi népviseletet, amelyet az ő édesanyja és nagymamája viselt, amikor menyasszony volt. Mi adhatna nagyobb erőt, mint az, hogy oktatójuk-nevelőjük ilyen személyes értékű családi kincset adományoz nekik, hogy tökéletes legyen a produkciójuk mind hangzásban, mind látvány szempontjából?

  A zsűrinek nem volt könnyű feladata — mondta a díjkiosztón Kiss Kálmán, hiszen nagyon sok tehetséges gyermek mutatkozott be, és nagyon sokoldalúan, de igyekezett pártatlanul megítélni az egyes produkciókat. Beszédében megdicsért minden résztvevőt, aki vette a bátorságot, hogy versenybe szálljon, hogy megmutassa tehetségét. A legjobbak oklevelet és ajándékcsomagot kaptak, de egy gyermek sem távozott üres kézzel.

  Fejleszteni, erősíteni a Caritas-központokba járó gyermekeket — ez az itt dolgozó pedagógusok folyamatos törekvése. Fontos, hogy a gyermekek érezzék, hogy ők is jók valamiben, megtapasztalják társaik elismerését, csodálatát, pedagógusaik támogatását. A szerdaihoz hasonló versenyek kiváló alkalmat nyújtanak erre, és maradandó élményt jelentenek.

  Cookie