×
2021. 01 17.
Vasárnap
Antal, Antónia
-8 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.35 RON
Vidék

Télbábuégetés Lázáriban

2019.02.18 - 09:29
Megosztás:
Télbábuégetés Lázáriban

Az egyik legismertebb farsangi népszokást, a kiszebábégetést elevenítették fel szombat este Lázáriban, ahol jótékonysági farsangi mulatságot tartottak.

Férfi bábut csináltak ez alkalomból, „akit” farsangi versekkel búcsúztattak a résztvevők nagy jajongása közepette, úgy siratták a bábuban testet öltött telet, mintha sajnálták volna, hogy közeleg a vége. Sípokkal, mindenféle zajkeltő eszközökkel egyértelműsítették, hogy itt az ideje távoznia a hidegnek és itt a helye a tavasznak, és dalra fakadtak, amikor a szalmabálákra fektetett bábu végre elégett.

A kultúrházban hajnalig tartó farsangi bál megnyitóján Képíró Gyula lázári református lelkipásztor szólt a mulatozókhoz, a református gyülekezeti ház munkálatainak folytatása érdekében tartották ugyanis a jótékony célú bált. Óriási segítség az egyházközségnek, hogy sokan döntöttek úgy, hogy erre az eseményre kimozdulnak megszokott környezetükből, köszönte meg Képíró a segítséget, aki azt reméli, hogy a hozzájárulásnak köszönhetően a lelkészi család már idén otthonává fogadhatja a református templom udvarán álló épületet. Az emberek előtt a lázári alpolgármester is beszélt; Béres Antal azt reméli, hogy a télbábu elégetésével sikerül rásegíteni az elmúlt napokban fújó tavaszi szél hatására, és felgyorsul a kitavaszodás.

Az üdvözlést követően magasra hágott a hangulat a táncteremben, a talpalávalót húzó Két haver együttes olyan tempót diktált egész éjjel, hogy csak a legkitartóbbak bírták hajnalig. A farsangi bálon tombolajátékot is tartottak, a jelmezbe öltözötteket pedig színpadra is hívták, a bálozók előtt bemutatkozó kicsik és nagyok ajándékokat is kaptak a szervezőktől a farsangi viseleteikért.

 

Cookie