×
2020. 07 09.
Csütörtök
Lukrécia
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.36 RON
Nagykároly

Téli útviszonyok, de lehet közlekedni

2019.01.10 - 09:00
Megosztas :
 • Téli útviszonyok, de lehet közlekedni

  A Florisal a géppel történő hóeltakarítással viszonylag jól boldogult Szatmárnémetiben, a problémák akkor jelentkeznek, ha kézi erővel végzendő munkáról van szó. Nagykárolyban a korábbinál jobb felszereltség jelentősen megkönnyíti a közterület-fenntartók munkáját.

   

  Nehézkesen, téli körülmények között lehetett közlekedni szerda reggel Szatmárnémetiben, a kedd este eleredt hó 3–5 centis réteget képezett másnap reggel nyolc órára az úttesteken és a járdákon, nagyjából ekkorra is állt el a hóesés. Hóban rekedt autó miatti torlódásról egyik hatóságtól sem kaptunk értesítést a szerdai nap folyamán, buszjáratokat sem kellett a tegnapi hó miatt felfüggeszteni, bár szükség volt a sofőrök minden rutinjára a feltorlódott hó miatt szűkebbé vált buszöblökbe való be- és kihajtáshoz. Kisebb-nagyobb késések előfordultak, a hó miatti lassabb közlekedés okán a buszok menetideje is megnőtt.

  A fontosabb városi útvonalakon az úttestek csak 11 óráig voltak havasak, délre sikerült a Florisalnak mengtisztítania minden sűrűbb közlekedésű útvonalát a városnak. A főbb útvonalak után következtek a mellékutcák és a lakótelepi útvonalak, mondták el tegnap a Florisal részéről, majd szórni kezdték a megtisztított felületeket a csúszásmentesítés érdekében. Viszonylag jól boldogult a géppel történő hóeltakarítással a köztisztasági vállalat, a problémák ilyen esetekben is akkor jelentkeznek a cégnél, ha kézi erővel végzendő munkáról van szó. Nincs elég embere a Florisalnak ahhoz, hogy tartsa a lépést a téllel, és a hóhullással egy tempóban takarítsa a buszmegállókat, a parki sétányokat és a gyalogátkelőknél a járdaszegélyeket, nincs jelentkező hómunkásnak sem, szóval napszámosokat sem tud ilyen esetekben bevetni. Húsz fő állt neki hómentesíteni a gyalogutakat. Ugyancsak a vállalattól kapott információk szerint kilenc munkagép indult útnak már kedd délutántól eltakarítani a havat az úttestekről, öt a Szamos jobb oldalán, négy a bal parton lett bevetve. Mára és szombatra is havat ígér a meteorológia körzetünkben, tehát lesz még dolguk a fehér téli csapadékkal a hómunkásoknak, bár vasárnaptól már olvadni fog a nappali órákra ígért plusz 2 Celsius-foknak köszönhetően.

   

  A cél: az utak legyenek járhatók

   

  Kedd délutántól mondhatni megszakítás nélkül dolgoztak a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatalhoz tartozó Közterület-fenntartó Igazgatóság munkatársai a város közútjainak járhatóvá tételén. Az önkormányzat kommunikációs irodáján keresztül megtudtuk, hogy délután 4 órakor kezdték meg a munkát, s váltásban dolgoztak egész éjjel, továbbá szerdán ugyanígy. Két, hóekével felszerelt jármű, sószóróval felszerelt gépek, három kotró-rakodó gép is használatban volt a munkavégzés során. Szerdán jobbára a buszmegállókat, parkolókat és a gyalogátkelőket igyekeztek járhatóvá tenni a közterület-fenntartók, de folyamatosan járták a főbb utakat is.

   

  Az extrém körülményekre nem lehet felkészülni

  „A nagykárolyi utak járhatók” — nyomatékosította Bekő Tamás városmenedzser, és hozzátette: tudomása szerint azok is voltak. Felvetettük ugyanis a klasszikus viccet, amelyet talán Hofi Géza humorista fogalmazott meg a legfrappánsabban: „Felkészültünk a télre, de be kell valljuk, hóra nem számítottunk.” A városmenedzser ennek kapcsán kifejtette, hogy extrém időjárási körülményekre nem készülhet fel egy önkormányzat sem. „Az én véleményem az — figyelembe véve a múltkori havazást, illetve a mostanit —, hogy a rendelkezésre álló géppark és anyagi lehetőségek mellett elég jól teljesített a közterület-fenntartó vállalat. A városi utak folyamatosan járhatók” — nyilatkozta. Hozzátette, hogy természetesen sok kellemetlenséget okozhat ilyenkor az időjárás a lakosoknak, de ez egy ilyen időszak.

   

  Folyamatosan dolgoznak

  A közterület-fenntartók munkatársait is kérdeztük. Egyikük több mint egy évtizede dolgozik már az igazgatóságnál. Ő most éppen a nappali műszakban teljesített szolgálatot. A váltás alkalmával sem számoltak be a kollégái arról, hogy rendkívüli körülmény akadt volna valahol a városban. Neki az a feladata, hogy a hóekével felszerelt gépjárművével járja a város főbb útjait. Kora délután csak kotorta a havat, nem sózott, hiszen a hó már megengedett.

  Hangoztatta, hogy a korábbi évekhez képest sokkal nagyobb a felszereltsége a helyhatóságnak, és ez jelentősen megkönnyíti a munkájukat. Különösen a kis erőgépek meglétét mondta hasznosnak, hiszen azokkal a szűkebb utcákba is beférnek. Egyébként ő is arról számolt be, hogy a parkoló autók gondot okoznak. Több utcába nem tudnak bemenni, vagy nem tudnak kellően fordulni az utak mentére parkolt személygépjárművek miatt.

   

  Princz Csaba

  Megyeri Tamás Róbert

  Cookie