×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

Teljes káosz a határátkelőnél

2021.09.01 - 08:00
Megosztás:
Teljes káosz a határátkelőnél
Fotó: Princz Csaba
Rég nem tapasztalt kaotikus állapotok uralkodtak tegnap nemcsak a petei határátkelőnél, de már az oda vezető úton is, egymás hegyén-hátán álltak a kiskocsik, kamionok, mikrobuszok.

Lassan egy hete valóságos ostromállapotok uralkodnak Szatmár megye határátkelőinél — visszaindultak második otthonuk felé a romániai vendégmunkások, ugyanakkor nagyon sok hazánkfia most indul késői nyaralásra —, a totális káosz azonban vitathatatlanul tegnap uralkodott.

Pete már kora reggeltől vöröslött, és 180 perces várakozást mutatott a határrendészet TraficOnline forgalomjelzője, annak ellenére, hogy hat sávon zajlott a kiléptetés — de az online és a valóság nem mindig fedi egymást, s adott pillanatban már nem is az volt a kérdés, mennyit kell várni az átkelésre, hanem az, hogyan jutunk el (lehetőleg épségben) az átkelőpontig.

hirek/2021/szeptember/01/imp-1.jpg
Fotó: Csókási Attila

Három (adott pillanatban négy) sorban, egymás hegyén-hátán álltak a személygépkocsik, kamionok, furgonok és mikrobuszok; az összetett sorszerű valami Pusztadaróc végéig kígyózott.

hirek/2021/szeptember/01/imp-2.jpg
Fotó: obiectiv-sm

A délelőtt folyamán aztán (jobb későn, mint soha alapon) megjelent a rendfenntartó, forgalomirányító hatóság is — viszont némelyikük igencsak furcsán értelmezte a rendfenntartást, ugyanis több, a kamionsort megelőző átingázót visszafordított. Napközben aztán valamelyest csökkent a káosz és a várakozási idő is — sőt, adott pillanatban az átkelő színbesorolása sárgára váltott, igaz, nem sokáig, mert délutántól lapzártánkig ismét vörös kód volt érvényben, egy-másfél órás várakozással.

Nem volt jobb a helyzet a csanálosi átkelőnél sem, ahol szintén vörös kód volt érvényben már a kora délelőtti óráktól, és bő kétórás araszolgatás után jutott csak át a határon, aki ezt az útvonalat választotta — viszont ott nem uralkodtak olyan kaotikus állapotok, mint Pusztadarócon és Petén, s a faluba bekígyózó kocsisorban rendezetten, egymás mögött csak egy-egy jármű sorjázott. A kiléptetés itt három sávon történt, s a gyorsítás érdekében egy mobil ellenőrzési pontot is kihelyeztek — mindezeknek köszönhetően délutántól már sárga kód volt érvényben, 30–50 perces várakozási idővel.

Szokás szerint a román-magyar határszakasz többi átkelőpontján most sem volt fennakadás, sorban állás nélkül, átlagosan 10–15 perc alatt mindenhol ki lehetett lépni Románia területéről, leszámítva a Nagylak II átkelőt, amely szintén vöröslött (és amely szintén autópályához vezet). A határrendészet ugyanakkor továbbra is arra kéri az indulókat — tegyük hozzá: mintegy falra hányt borsóként —, hogy útra kelés előtt tájékozódjanak a kiszemelt vagy megszokott átkelőpont zsúfoltságáról a határrendészet honlapján (https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline), illetve vegyék igénybe az érmihályfalvi, székelyhídi és borsi átkelőket is.

Szabó Kinga Mária

 

Határrendészet: mintegy 89 ezren lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 89.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 33.000 gépkocsival (ezek közül 15.000 teherszállító járművel) - tájékoztatott szerdán az országos határrendészet (IGPF).
Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Cookie