×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Egészség

Természetesen módon a megfázás ellen

2012.10.24 - 10:00
Megosztás:
Természetesen módon a megfázás ellen

Az őszi és téli időszakban helyes táplálkozással és kellő mozgással segíthetjük egészségünk megőrzését, megelőző intézkedésekkel elkerülhetjük az orvosságok szedését.

 

Az ősz folyamán a szervezetünknek is át kell állnia a „téli időszámításra”, ezért különösen fontos, hogy helyes táplálkozással és kellő mozgással védekezzünk a betegségek ellen — tanácsolja dr. Barbul László túrterebesi családorvos. Az őszi gyümölcsök és zöldségek amellett, hogy nagyon finomak, rengeteg vitamint tartalmaznak, ajánlott, hogy nyersen fogyasszuk őket mindennap, ezzel sokat teszünk annak érdekében, hogy elkerüljük a náthát, influenzát — magyarázza a szakember. A doktor szerint a citrusfélék — citrom, narancs, grépfrút —, gránátalma, káposzta gazdag C-vitamin-tartalma miatt kiváló fegyvernek minősül a megfázás ellen. Ahelyett, hogy egyből a gyógyszertárba rohannánk megvenni a drága gyógyszereket, fogyasszuk ezeket mindennap! Az alma gyümölcssav- és vitamintartalma magas, és több mint 20-féle ásványi anyag található benne. A gyümölcsök és zöldségek akkor fejtik ki igazán hatásukat, ha méregtelenítjük a szervezetünket. A tápanyagok sokkal jobban felszívódnak, ha a bélfalakat nem szennyezi a rengeteg lerakódott salakanyag. A mérgek távozását elősegíthetjük különböző gyógyteákkal vagy zöldteával. Dr. Barbul László szerint a gyógyszertárban kapható vitaminok — C-vitamin, polivitaminok — is segítenek a megfázás megelőzésében, legyen szó gyermekek számára vagy felnőtt szervezet számára ajánlott vitaminról. A családorvos nem győzi hangsúlyozni a mozgás fontosságát.

Mindennap sétáljunk, kocogjunk a friss levegőn, amennyit csak tudunk, tartózkodjunk a szabadban, ezzel felerősíthetjük szervezetünket, amely ezáltal kevésbé lesz kitéve a fertőzéseknek. Amellett, hogy a szervezetünket eme néhány egyszerű tanács segítségével felkészítjük a télre, bizony a tavaszi fáradtság is sokkal kevésbé fog megviselni. Szervezetünk ellenállóbbá válik a betegségekkel szemben, így elkerülhető a megfázás, az influenza is. A családorvos szerint mielőtt orvoshoz vagy gyógyszertárba sietnénk az első tüsszentés alkalmával, próbáljuk meg otthon kikúrálni magunkat, ha a tünetek nem múlnak, 7 nap után forduljunk szakemberhez.

 

Kevesebb meghűlés

 

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság jelentése szerint az elmúlt héten csökkent a felső légúti vírusos megbetegedések száma a megyében, 412 új megbetegedést regisztráltak. Legnagyobb arányban a kisgyerekek és az általános iskolások körében jelentkezett a meghűlés. A tüdőgyulladásos megbetegedések száma szintén csökkent, 114 új esetet állapítottak meg az orvosok, legnagyobb arányban szintén a kisgyerekek körében. Az ősz beköszönte óta egyetlen influenzás megbetegedésről sem adtak hírt. Az influenza megelőzésére szolgáló ingyenes oltóanyagokat a következő időszakban kapják meg a családorvosok.

Cookie