×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
12 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Tervezze meg kényelmes és hangulatos otthonát a LEBĂDA-val (X)

2021.03.18 - 14:00
Megosztás:
Tervezze meg kényelmes és hangulatos otthonát a LEBĂDA-val (X)
Mi a belsőépítészet? Mi az, amit jó lenne kerülnünk otthonunk berendezésekor? A LEBĂDA szakemberei ismét több rendkívül hasznos tanáccsal szolgálnak azért, hogy igazán kényelmessé, hangulatossá varázsolhassuk otthonunkat!

A belsőépítészet általában a fürdőszoba-, konyha-, nappali-, étkező-, hálószobabútorok, beépített szekrények, lépcsők, galériák, mennyezet- és falburkolatok tervezése. A sokoldalú belsőépítészeti tevékenység gyakran az enteriőr minden részletére kiterjed. Falakat mozgathat, tereket helyez át, funkciókat cserél fel, majd megtölt tartalommal, színnel, anyagokkal, dekorációval, fénnyel. Egyszerűsítve minden olyan elemmel, amitől egy ház otthonná válik. Egy ház berendezésének lépései: helyesen felmérni a belső teret, meghatározni a funkcióit, megszabni a határokat, megalkotni az általános témát, ami köré az elrendezés összpontosul, nem utolsó sorban pedig költségvetést rendelni a dekoráláshoz és bebútorozáshoz. A rendelkezésünkre álló tér felmérésekor meg kell ismernünk a helyes méreteket és arányokat, azonosítani kell a természetes fényforrásokat, ellenőrizni a tér tájolását, amelyek nyomán helyesen dönthetünk az elrendezés, a színek és textúrák — festékek, bevonatok, burkolatok, padlók és csempék, bútorzat — kérdéséről.

Színek, hangulatok, játékosság

A színek kiemelésével játékossággal és eleganciával vértezhetjük fel belső tereinket. Például a pasztellkék nagyon jól működik a hálószobában, ha három falat festünk be ezzel az árnyalattal, míg az ágy fejtámlája mögötti falrészt kobalt színt kap.  A LEBĂDA szakemberei kiemelik a színek érzelmi, pszichológiai hatásait is, bizonyos színek a közérzetünkre is hatással vannak — ezeket is érdemes figyelembe venni a festékek kiválasztásakor. Ha például nyugodt, pihentető alvásra vágyunk, akkor semmiképp se válasszunk piros színt a hálószobánkba, hanem inkább a kék és a zöld árnyalatait használjuk. Az egyik legfontosabb egyezés a padlóburkolat és a bútoraink, nyílászáróink színe között kell meglegyen, hiszen, ha ezek összhangban vannak, még komfortosabban érezhetjük magunkat otthonunkban.

hirek/2021/marcius/18/lebada-3.jpg


Legyen szó az otthon bármelyik helyiségéről, a legjobb választás az, ha tartós padlóburkolat mellett tesszük le a voksunkat. Padlófűtés esetén jól meg kell válogatni a felhasználandó anyagokat, hiszen nem mindegyik padlóburkolat alkalmas ilyen típusú fűtési megoldásra. Igyekezni kell arra, hogy természetes anyagból legyen, ne tartalmazzon kemikáliákat, hiszen ellenkező esetben szennyezné a beltéri levegőminőséget. Szerencsére több jó választás is létezik. A fapadlók hosszú élettartamúak, természetesek és nem szennyezik a beltéri levegőt — kevés figyelmet azonban igényelnek, hiszen megfelelően karban kell tartani. A laminált padlót nagyon könnyen le lehet rakni, tartós és előnyös az ára, míg a padlócsempe is jó választás lehet, utóbbiból a matt változatok szobába is alkalmasak, a fényes felületűek pedig tökéletesek a folyosókra, fürdőkbe és konyhákba — emeli ki a LEBĂDA.

Fontos a bútor- és dekoráció megválasztása

A bútorok kiválasztása szintén rendkívül fontos kérdés. Az első lépés, hogy eldöntsük: standard, az üzletekben kapható elemeket választunk, melyeket elérhető áron kínálnak az üzletek és gyorsan beszerezhetőek, vagy pedig méretre, az igényeink és pénztárcánk méretéhez szabva készíttetjük el otthonunk berendezését.
A legideálisabb választás, a legtöbb esetben, ha ezt a kettőt társítjuk. Egy nappaliba vagy hálószobába, ahol tágasabb a tér, sorozatgyártott bútorok közül is választhatunk, minden bizonnyal találunk megfelelőt, míg a kisebb méretű helyiségekbe, mint például a konyha, egyedi bútort terveztetünk, hogy optimálisan tudjuk kihasználni a teret.

hirek/2021/marcius/18/lebada-1.jpg


Ami a dekorációs elemeket illeti — ezek nagyban kifejezhetik, tükrözhetik személyiségünket, érdeklődési körünket, hobbijainkat. Érdemes azonban elkerülni azt, hogy túlzásokba essünk, mert akkor túl zsúfoltnak hathat a tér. Ami a világítótesteket, lámpákat illeti: ezt mindig a tér funkciójához igazítsuk, a természetes fényviszonyokat is figyelembe véve.

Legyen eredeti az otthonunk!

Egy otthon összképe a benne élőket kell megjelenítse. Azok, akik szeretnek festeni, kerámiákat készíteni vagy egyéb dekorelemeket, a saját munkáikkal is színt csempészhetnek otthonukba. Az otthon nem más, mint az a hely, ahol kikapcsolódunk, pihenünk, ahol jól érezzük magunkat szeretteink körében.
 

Vízszigetelés a fürdőszobában – a LEBĂDA tanácsai (X)
Ismeri azokat a nedves foltokat a fürdőszobai mennyezet sarkában, melyek hirtelen jelennek meg előttünk és rá kell jönnünk, hogy a fenti szomszéd „elárasztott” minket? Senki sem lenne boldog, ha a fürdőszobájában meglazulna, eltörne a csempe, vagy vízszivárgás alakulna ki. Az átázott mennyezet, a penészes és foltos fal kritikus probléma, amely nagyon bosszantó tud lenni.
Trükkök, amivel tágasabbnak tűnhet a fürdő (x)
Tömbházban lakik és apró a fürdőszobája? A szatmári LEBĂDA tud néhány trükköt, amellyel egy-kettő tágasabbá varázsolhatja!
Lakásfelújítás esetén ajánlott a körültekintés
A BBTE kutatói száz felújított lakóépületben vizsgálták meg a beltéri levegő minőségét, s kiderült, hogy az energiahatékonyság növelése érdekében végzett munkálatok során kimaradtak az olyan mechanikus szellőzőrendszerek, amelyek biztosítanák a jó minőségű beltéri levegőt.
Cookie