×
2020. 09 27.
Vasárnap
Adalbert
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Tisztelgés Kölcsey emléke előtt

2017.08.06 - 18:07
Megosztás:
Tisztelgés Kölcsey emléke előtt

Pénteken tartották meg a 28. sződemeteri Kölcsey-megemlékezést. A jeles eseményre határon innen és túlról mintegy 150-en érkeztek, a vörös jelzésű hőségriadó ellenére ünneplők népes csoportja helyezte el Kölcsey szobránál a kegyelet koszorúit.

Pénteken 17 órára népes zarándoksereg, mintegy 150 fő gyűlt össze Sződemeteren, hogy 28. alkalommal hajtsanak fejet Kölcsey Ferenc emléke előtt saját szülőfalujában, a helyi református templom udvarán.

Elsőként Muzsnay Árpád, a rendezvény főszervezője köszöntötte az egybegyűlteket, és elmondta, hogy a tomboló kánikula ellenére is csak kicsivel vannak kevesebben, mint az előző években, majd köszönetet mondott Pataki Csaba megyei tanácselnöknek, hogy az elmúlt napokban végre megkezdődtek a Tasnádot Sződemeterrel összekötő útszakasz felújítási munkálatai, aminek köszönhetően talán jövőre már egészen jó úton közelíthetik majd meg ezt a rendezvényt Kölcsey tengeren inneni és túli hódolói.

Ezután feltette a kérdést: mi újat adhat a 28. alkalommal megrendezett sződemeteri Kölcsey-megemlékezés? Válaszában elmondta, hogy ha bár az elmúlt közel három évtized során gyakran ismétlődtek is a rendezvény mozzanatai, azok tartalmi és hangulati elemei által igyekeztek mindig többet és mást mondani az előző éviekhez képest.

Muzsnay ünnepi köszöntője után Pakulár István református lelkipásztor szólt az egybegyűltekhez, majd Gheorghe Marin, Sződemeter polgármestere szólt néhány meleg szót a résztvevőkhöz.

Ezt követően a rendezvény fővédnökei, Pataki Csaba megyei tanácselnök és Seszták Oszkár, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye önkormányzati elnöke mondott beszédet.

Pataki elmondta, hogy már réges-rég nem az embert ünnepeljük, hanem sokkal inkább azt a szellemi örökséget, amelyet Kölcsey nekünk, magyaroknak adott. „Minden műve összeköt minket, de azt hiszem, nem állítok túl merészet, amikor azt mondom, hogy leginkább a Himnusszal teszi ezt meg” — hangsúlyozta Pataki.

Ezután Seszták arról az életérzésről beszélt, amely Kölcsey révén összeköt minden, a szatmári térségben élő magyart, amire méltán büszkék lehetünk.

A politikusok szónoklata után Varga Sándor színművész, a szatmárnémeti Harag György Társulat tagja szavalta el a Himnuszt.

A megindító sorok meghallgatását követően Vraukóné Lukács Ilona, a kárpátaljai iskolákkal foglalkozó alapítvány vezetője szólt a népes közönséghez, majd a kanadai magyarok nevében Szenthe Anna, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnöke és a Diaszpóra Tanács társelnöke intézett beszédet a jelenlévőkhöz.

Ezt követően Nagy Zsuka nyíregyházi költő, Tar Károly író, majd Kondor Katalin, a Magyar Rádió volt elnöke a rendezvény Vallomások Kölcsey Ferencről című részében szóltak méltóképpen önazonosságunkról, nemzettudatunkról és magáról Kölcseyről is.

A beszédek közben közreműködött Bartha Máté, László István nagykárolyi, Ombodi Dominik szatmárcsekei, valamint Bendel Krisztina és Bihari Renáta tasnádi diákok, akik ügyes szavalatokkal örvendeztették meg a hallgatóságot.

Az idei ünnepség zárómozzanata a megszokott módon Kölcsey Ferenc szobrának megkoszorúzása volt, amelynél a rendezvény során a szatmári, a szilágysomlyói és a nagykárolyi cserkészek álltak díszőrséget.

 

 

Bajnai Botond

 

Cookie