×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
4 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Több biztosított otthon

2021.10.18 - 13:00
Megosztás:
Több biztosított otthon
Fotó: Habarics Zsolt
Az elmúlt hónapban 3,88%-kal, mintegy 1,83 millióra nőtt a kötelező lakásbiztosítási kötvények (PAID) száma a tavalyi szeptemberhez viszonyítva, amikor az aktív kötvények száma 1,76 millióra rúgott — derül ki a Katasztrófák Elleni Biztosítási Csoport (PAID) által közzétett adatokból.

2020. december 31-én 1,75 millió volt az aktív kötvények száma. A PAID rámutat, hogy a szeptember végi adatok szerint a kötvények 74,9%-át városi lakásokra kötötték meg, 25,1%-át pedig vidéki lakásokra. Ugyanakkor a kötvények 94,9%-át A típusú épületekben (ezek struktúrája vasbetonból, fémvázból vagy fából épült, külső faluk kőből, égetett téglából vagy bármilyen más anyagból áll, melyet hő- és/vagy vegyi kezeléssel állítottak elő) levő lakásokra, 5,1%-át pedig a B típusú (ezek külső fala égetés nélküli téglából, illetve bármilyen más anyagból áll, melyet nem vetettek hő- és/vagy vegyi kezelés alá) épületekben található lakásokra kötötték meg.

Régiókra lebontva a helyzet a következő: Erdélyben kötötték a biztosítások 21,9%-át, Bukarestben a 19,7%-át, Munténiában a 18,6%-át. A sor végén Máramaros áll 3,1%-kal és Bukovina 3,4%-kal. A PAID adatai szerint Szatmár megyében az elmúlt hónapban 15 246 városi és 8919 vidéki otthon rendelkezett biztosítással, csupán 16 lakással több, mint augusztusban. A tavalyi szeptemberhez képest viszont 1397-tel több lakás rendelkezik biztosítással. B. K.

 

Duplájára drágultak a biztosítások
A City Insurance csődje után piacon maradt RCA-cégek nem kecmeceltek sokat, duplájára emelték a gépjármű-biztosítások árát. A piacfelügyelet nem maximalizálta az árakat, hanem kitalált egy kompenzációt, támogatást lehet kérni a megfelelő indoklás után.
Pályázni lehet a biztosítási összegek megtérítésére
A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség meghosszabbította a pályázatok benyújtásának határidejét a 17.1-es, a biztosítási összegek részleges megtérítése intézkedésnél.
Cseke Attila: alkalmazható a fiataloknak szánt lakások vételárát szabályozó rendelkezés
Elfogadta pénteki ülésén a kormány az alkalmazási szabályozást ahhoz a kormányrendelethez, amely a fiataloknak szánt lakások (ANL) bérleti díját és vételárát rendezi - közölte Cseke Attila fejlesztési miniszter, hangsúlyozva, hogy így elkezdhetik alkalmazni a törvényt mindenhol az országban, és a fiatalok méltányos áron vehetnek lakást.
Cookie