×
2021. 01 17.
Vasárnap
Antal, Antónia
-9 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.35 RON
Szatmárnémeti

Több ezer szatmárit fognak szűrni

2019.11.15 - 09:46
Megosztás:
Több ezer szatmárit fognak szűrni

A következő három évben a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek szűrésére helyezik a hangsúlyt Szatmárban, de egészségnevelő programokra is sor kerül.

Hatékony szűrési és prevenciós programok fejlesztése és tesztelése címmel komoly egészségnevelő, prevenciós projekt indult Szatmár megyében. A pályázatot, amelyet a Páli Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Egyesülete a magyarországi, Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ – Hódmezővásárhely-Makóval közösen valósít meg az INTERREG V-A Románia–Magyarország 2014–2020 Együttműködési Program keretében, tegnap délelőtt mutatták be a Boldog Scheffler János Központban.

A jelenlévőket elsőként Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke üdvözölte, aki elmondta, hogy nagyon sokan összefogtak ahhoz, hogy ez a projekt létrejöhessen. Jó partnerség ez, mert mindketten tanulunk — mondta a püspök atya, hozzátéve, hogy a projekt révén még azelőtt odafigyelhetünk az egészségünkre, hogy nagyobb baj lenne.

A Páli Szent Vincéről nevezett Irgalmas Nővérek Rendjének tartományi főnöknője, Szabó M. Rita nővér elmondta, hogy immár 200 éve, hogy a nővérek megérkeztek városunkba, és elkezdték nevelői munkájukat. „Nem sokkal később érkezett az igény arra, hogy a betegek ápolását, gondozását is felvállalják — s ezzel elkezdődött az az évszázados munka, amit a nővérek Szatmárnémetiben, a megyében és Erdélyben a betegápolás területén végeztek. Megpróbáljuk folytatni azt a munkát, amit elődeink elkezdtek, és nagyon hálásak vagyunk azoknak, akik ebben partnerek lettek” — mondta Rita nővér.

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke szerint ez egy olyan program, amelyik kiegészíti a megye egészségügyi fejlesztési stratégiáját. „Egyedi program ez, nem tudok még egy olyan Románia–Magyarország projektről, amelyben szűrőkocsival próbálják eljuttatni az életmentő szolgáltatásokat oda, ahol erre a legnagyobb szükség van” — magyarázta a megyei önkormányzat vezetője.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere örömét fejezte ki, hogy végre egy olyan pályázat kerül megvalósításra, amelyből az egész közösség marad valamivel. „A lehető legkevesebb figyelmet fordítjuk a megelőzésre. Úgy vagyunk az egészségünkkel, mint az autónkkal: akkor visszük szervizbe, amikor már alig tudjuk beindítani. Éppen ezért nagy öröm, hogy egy ilyen projekt indult most” — mondta az elöljáró.

A köszöntő szavak után mindkét fél, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ programigazgatója, Gyurisné Pethő Zsuzsanna és dr. Láng László szatmári háziorvos, projektmenedzser is bemutatta a daganatos és kardiovaszkuláris megbetegedések szűrését, a korai felismerést, valamint a koraszülött gyermekek fejlődési rendellenességeinek a prevencióját célul kitűző projekt rá eső részét. Mint megtudtuk, a projekt jelentős beruházásokat kíván megvalósítani az infrastruktúra-fejlesztés jegyében. A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ – Hódmezővásárhely-Makó kiváló hírnévvel rendelkezik a szűrések és a prevenció terén. A szűrések eredményeként azonban egyre nő azoknak a betegeknek a száma, akiknek kezelésre vagy kórházi ellátásra van szükségük, ehhez azonban jelenleg nem megfelelők a feltételek. A megnövekedett igényekhez bővítésre van szükség, a meglévő kórházi épületre két szint ráépítését tervezik, amelyben az Általános Belgyógyászati Osztály és Gyermekgyógyászati Osztály kap helyet. A magyarországi partner emellett bővíti eszközparkját, és elkészíti szűrési módszertanát a bőrrák, az emlőszűrés, a tüdőrák, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések korai felismerése érdekében.

A projekt keretében Szatmár megyében változatos szűrési programok kerülnek megszervezésre. A jövő évben egy korszerű eszközökkel felszerelt, modern szűrőbusz beszerezésére is sor kerül, amellyel a vidéki településeken élőkhöz, veszélyeztetett csoportokhoz juthatnak el a szakemberek, emellett pedig mobil szűrésre és egészségnevelő rendezvényekre kerül sor az emlődaganat elleni küzdelem napja alkalmából, a prosztatavilágnap, a szív világnapja, valamint a vastagbéldaganat elleni küzdelem hónapja keretében. Legalább négyezer Szatmár megyei lakos szűrését tűzték ki célul a projekt lebonyolítói.

A projekt átfogó célja tehát a daganatos és kardiovaszkuláris megbetegedési és halálozási arányok csökkentése, a szűrések hatékonyságának növelése, a megelőző egészségügy erősítése és az egészségtudatosság növelése térségünkben.

A projekt keretében a helyi kórházakkal együttműködésben koraszülöttszűrési program is megvalósul. A prevenció a koraszülött gyermekek esetében is elengedhetetlen, az időben kiszűrt fejlődési rendellenességek ugyanis speciális terápiás kezelésekkel javíthatók. A Páli Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek küldetése a szükségben szenvedő emberek gyógyítása és orvosi rehabilitációja. Az általa működtetett Boldog Scheffler János Központban a koraszülött gyermekek speciális terápiája mellett képzéseket szerveznek a szülők számára.

A projekt 2019 augusztusa és 2022 júliusa között valósul meg az Interreg V-A Románia–Magyarország Program keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban részt vevő két partner társfinanszírozásával.

 

Cookie