×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
12 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Belföld

Több köbcenti, drágább biztosítás

2019.10.16 - 10:06
Megosztás :
 • Több köbcenti, drágább biztosítás

  Közzétette a következő fél évben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások piacán érvényes viszonyítási tarifákat a biztosításfelügyelet; csak a nagyobb autók biztosításai drágultak.

  Változtatott középárképzési gyakorlatán a biztosítótársaságok tevékenységét is moderáló Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF), amely sokkal árnyaltabb kép alapján szabja meg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) középárfolyamát. A korábbi években mindig általános drágulási hullámot okozott az, hogy sok volt a baleset és a kártérítési igény, ezért drágítani kellett, hogy a biztosítótársaságok a piacon maradhassanak. A drágítást általános érvényűen terhelték az autósokra, most azonban már azt is megnézték a hatóság emberei, hogy mely kategóriájú autók miatt nőnek a biztosítók költségei, és csak ezek biztosítását terhelték meg magasabb árakkal.

   

  Kötött profit

   

  A statisztika szerint a legtöbb kárigényt 2500 köbcentinél nagyobb hengerűrtartalmú autók miatt nyújtották be, amiket harminc évnél fiatalabb sofőrök vezettek; az ilyen jellemzők miatt voltak a legnagyobb költségei az idei év első kilenc hónapjában a biztosítóknak, így az ezen feltételeknek eleget tevő biztosítottak fognak többet fizetni mostantól. A legkevesebbe azok a 31–40 év közötti autóvezetők kerültek a biztosítóknak, akik 1200 és 1400 köbcenti közötti autóra kötöttek biztosítást. Az árak a hatóság által megállapított tarifa ellenére sem lesznek egyenárak ezentúl sem, mert az ASF tarifái csak egyfajta középárfolyam szerepét töltik be, a biztosítóknak szabad kezük van az árképzésben; amiben viszont meg van kötve a kezük, az a profit, ez nem lehet több három százaléknál, ezt szintén az ASF határozza meg, és ettől csak lefelé lehet elmozdulniuk.

  A „kollektív büntetés” az erőgépet vezető harminc alattiak esetében negyvenszázalékos drágulást jelent, ami miatt az ebbe a kategóriába tartozóknak évente mintegy 2700 lejes kötelező felelősségbiztosítási költséggel kell számolniuk.

   

  Nagy eltérések lehetnek

   

  A referenciaár, ha nem is ilyen mértékben, de alacsonyabb az 1400 és 2000 köbcenti közötti autók esetében; aki ilyet vezet, 30–150 lejjel fog kevezebbet fizetni évente a biztosításért. Marad a sofőri előmenetel alapján szabott ár is, így aki legalább tízéves régiséggel rendelkezik, és nem okozott balesetet, azaz nem voltak miatta kiadásaik a biztosítóknak, további árcsökkenésre számíthat. A biztosítók közötti információmegosztás is aktív marad, egyszerű biztosítóváltással nem úszható meg a balesetes előélet miatti büntetőtarifa. A bonus-malusnak mondott szisztéma algoritmusa akár 180 százalékkal is megemelheti a kötelező biztosítás árát, ha sokat vagy drága autóval balesetezett valaki, de 50 százalékkal csökkentheti is, ha tiszta a baleseti előélete a biztosítást megkötőnek.

   

  Princz Csaba

   

  Cookie