×
2021. 04 12.
Hétfő
Gyula
13 °C
Derült
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Több mint 1000 beoltott egy nap alatt

2021.04.08 - 19:32
Megosztás:
Több mint 1000 beoltott egy nap alatt
Április 8-án Szatmár megye fertőzöttségi szintje (mint már napok óta változatlanul) 2,03 ezrelék volt, a többi, járványhoz kapcsolódó számadat azonban nem maradt ilyen állandó.

Az előző adatközlés óta 72 új esetet regisztráltak, ami egyben azt is jelenti, hogy 12 191-re emelkedett a hivatalosan nyilvántartott koronavírus-fertőzöttek száma, az újratesztelt páciensek közül pedig 31-nek lett ismét pozitív a teszteredménye. A legfrissebb jelentés értelmében a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban továbbra is 54, a szatmárnémeti tüdőkórházban 14, a Nagykárolyi Városi Kórházban 79, míg az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 47 beutalt koronavírus-fertőzöttet kezelnek, közülük 23-an (tízen a nagykárolyi, tizenhárman pedig a megyei kórházban) szorulnak intenzív terápiás ellátásra.
A gyógyultak száma elérte a 11 267-et, azaz újabb 47 páciensnek sikerült legyőznie a kórt, de sajnos az elhunytak száma is tovább emelkedett, 294-re— egy 78 éves női páciens a Nagykárolyi Városi Kórház, egy 64 éves férfi páciens pedig a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház intenzív terápiás osztályán vesztette életét a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében, s a közlemény értelmében mindketten több krónikus betegségben szenvedtek.
Az elvégzett tesztek száma 83 797-re emelkedett, azaz az előző adatközlés óta 526 mintát elemezték, és ezek 19,5%-a lett pozitív. Házi vagy intézményes karanténban 611-en vannak (olyanok, akik az úgynevezett sárga zónához tartozó országokból érkeztek), házi elkülönítésben pedig 430-an (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus-fertőzött személyek és családtagjaik).
Az elmúlt 24 órában 1073-an kapták meg a koronavírus elleni vakcinát, s ezzel a január 5-én kezdődött oltáskampány keretében a közegészségügyi igazgatóság számításai szerint már 32 250 személyt immunizáltak a megyében, mellékhatások pedig kilenc esetben fordultak elő, helyi reakció formájában.
A megyebeli határátkelőknél az elmúlt 24 óra leforgása alatt 1096 utazó lépett az ország és a megye területére, s közülük 102 személynek kellett házi elkülönítésbe vonulnia, a többiek, mivel valamennyien a zöldnek, azaz biztonságosnak minősített országokból/régiókból érkeztek, vagy felmutatták az oltási igazolást, s a kikérdezés és gyors vizsgálat nyomán tünetmentesnek minősítette őket az átkelőnél szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzet, korlátozások nélkül folytathatták útjukat.

Minimális intelligenciaszint
A koronavírus világszintű elterjedése lényegesen megváltoztatta az emberek életét, és minden jel és jóslat arra vall, hogy a változások most is folyamatban vannak.
Április 20-án nyit(hat) Szatmárnémeti
Egyre csökken a megyeközpont fertőzöttségi mutatója, s ha ez így marad —amihez elengedhetetlen, hogy a lakosság továbbra is betartsa a járványügyi előírásokat —, egy hét múlva színt vált(hat) Szatmárnémeti, és újraindulhat a kulturális élet, mondja a prefektus.
Önkritika, kritika és irónia a szép köntösben
Április 14-én 17 órától a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén (Vécsey-ház, Szatmárnémeti, Libertăţii tér 21. szám) nyílik meg Szemák Zsuzsa Tükör című képzőművészeti kiállítása. A tárlatot Felicia Grigorescu és Muhi Sándor nyitja meg.
Cookie