×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Több mint négyórás várakozási idő

2021.08.02 - 07:00
Megosztás:
Több mint négyórás várakozási idő
Fotó: Princz Csaba
A petei és a csanálosi határátkelőnél is komoly várakozási idővel kell számolni az országba való belépéskor, ezért ajánlott tájékozódni és a kevésbé forgalmas határátkelőket választani.

Embert próbáló sor fogadta az országba való belépésre jelentkezőket a Csengersima–Pete határátkelőnél vasárnap, a nap bizonyos időszakában több mint négy órát is kellett várakozni, derül ki a határátkelős tudakozóban posztolt élménybeszámolókból.

A külföldről haza tartó vendégmunkásoknak és nyaralóknak nemcsak a hosszú úttal és kánikulai meleggel kell megbirkózniuk, mielőtt Romániába érnek, hanem a rég nem látott kocsisorral is, mely a beszámoló szerint vasárnap kora délután Komlódtótfaluig ért. Kicsit jobb a helyzet a Vállaj–Csanálos határátkelőnél, ott másfél-két órás várakozási időről számolnak be az utazók.

A Csengersimában élők arról számolnak be, hogy a türelmüket vesztett autósok hangos tülkölése hallatszik folyamatosan, éjjel és nappal is, ami igencsak megnehezíti az életüket. Érdekes viszont, hogy mind a police.hu, mind a román határrendészet online információs rendszere alig 60 perces várakozási időt jelez a Szatmár megyei határátkelőknél. Aki okosabban tájékozódott, az kis kerülővel jött be az országba Érmihályfalvánál vagy Székelyhídnál, ott alig 10–15 perces várakozási idő volt a határon.

Az Országos Határrendészet közleményében arról számol be, hogy július 31-én és augusztus elsején 24 óra leforgása alatt jelentősen megnőtt a forgalom a határátkelőknél, főleg a magyarországi és bulgáriai határon, mindkét irányba. A megnövekedett határforgalom miatt ebben az időszakban megnövelték a szolgálatot teljesítő határőrök számát — tájékoztatott közleményében a határrendészet. A petei és csanálosi határátkelőnél folyamatosan nagy a forgalom, az országból való kilépéskor vörös jelzés van érvényben, tehát legalább 60 perc a várakozási idő, de a határátkelős tudakozóban azt írják, Peténél legalább két órát kell várni, és Csanálosnál is több mint egy óra a várakozási idő.

A határrendészet adatai szerint 24 óra alatt 98 500 fő 22 900 gépjárművel lépett be az ország területére, míg ugyanennyi idő alatt 96 300 személy 24 100 járművel hagyta el az ország területét. A legnagyobb forgalom a magyarországi határszakaszon volt, itt 30 600 fő lépett be az országba 11 600 járművel és 2300 teherautóval, míg a kilépő sávokon 28 900-an távoztak Romániából. A legtöbben a nagylaki (II), a borsi és a petei határátkelőt választották, itt van a legnagyobb várakozási idő is.

A határrendészet azt javasolja a román és a külföldi állampolgároknak, hogy a torlódások elkerülése végett vegyék igénybe a kevésbé népszerű határátkelőket is, és tájékozódjanak a cél- és tranzitországok beutazási feltételeiről.

Sógor Beáta

 

 

Két hónap alatt 3500 hamis igazolás Peténél
Tovább zajlik a nyomozás és tovább dagad a botrány a petei vámban működő oltóponton gyártott hamis igazolványok ügyében — újabb gyanúsítottakat, köztük még egy asszisztensnőt állítottak elő.
Többkilométeres kamionsorok alakultak ki a román-magyar határ romániai oldalán
Többkilométeres kamionsorok alakultak ki kedden a román-magyar határ romániai oldalán - közölte a román határrendészet.
Hamis zöldigazolvánnyal akartak hazajönni
November 19-én hajnalban, 3 óra 30 perc körül akart belépni Románia területére egy osztrák rendszámú gépkocsiban az a háromfős (férj, feleség és nagykorú fiúgyermek) Szatmár megyei család, amely a jelen pillanatban vörös zónás besorolású Ausztriából érkezett haza.
Cookie