×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Több ország is visszazöldült

2020.10.15 - 07:00
Megosztás:
Több ország is visszazöldült
Módosult a magas fertőzöttségi szintű (sárga jelzésű) országok listája, Magyarország és Ausztria is visszazöldült, azaz aki onnan érkezik Romániába, nem kell karanténba vonulnia.

Frissítette a kormány a járványügy szempontjából magas kockázati besorolású (sárga jelzésű) országok listáját — a frissítés nyomán az eddigi 49 ország közül 17, közöttük Magyarország és Ausztria is lekerült a listáról, azaz aki onnan érkezik Romániába, már nem kell negatív PCR-tesztet bemutasson vagy karanténba vonuljon.

Fontos azonban, hogy a magyarországi hatóságok szabályozásai nem változtak, az érvényes korlátozások szerint a külföldről Magyarországra érkező magyar állampolgárok, illetve állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton esnek át, s ha ez a fertőzés gyanúját állapítja meg, akkor a belépők kijelölt karanténba, vagy ha az nem jelent járványügyi kockázatot, hatósági házi karanténba kerülnek. Ha a vizsgálat nem állapítja meg a fertőzés gyanúját, a belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, legalább 48 óra különbséggel elvégzett, negatív eredményű molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) adhat. A fentiek alól kivételt képeznek azok, akik legfeljebb 24 óra időtartamra, az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre mennek Magyarország területére.

A romániai sárga listán továbbra is szerepel Csehország, Belgium, Hollandia, Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia, Szlovákia és az Amerikai Egyesült Államok — akik ezekből az országokból érkeznek Romániába, kéthetes karanténba kell vonuljanak, ám ez a tizedik napon feloldódhat, ha a nyolcadik napon elvégzett tesztjük eredménye negatív. Amennyiben valaki három napnál (72 óránál) kevesebbet akar román területen tölteni, akkor egy, a határátlépése előtt 48 órával végzett, negatív PCR-teszt bemutatásával mentesül a karantén alól. (A teszteket engedélyezett laborokban kell elvégeztetni, és tartalmazniuk kell az érintett személy azonosítási adatait).

Szintén nem kell karanténba vonulnia annak a sárga jelzésű országból érkezőnek, aki a Romániába való belépése előtt eltölt egymást követő 14 napot egy biztonságosnak számító, azaz egy zöld besorolású országban — és az eddigi szabályozáshoz viszonyítva újabb, a karanténkötelezettség alóli kivételként szerepelnek azok, akik családi eseményekre (temetés, házasságkötés, keresztelő), orvosi beavatkozásra/kezelésre, sürgősségi okmánycserére, egyéb halaszthatatlan rendeznivaló miatt érkeznek valamely sárga besorolású országból, vagy ezek okán kell sárga besorolású országba utazniuk, és onnan térnek vissza, amennyiben a fenti eseteket valamilyen igazolással, okmánnyal alá tudják támasztani.

Szabó Kinga Mária

Megközelítőleg 100.000-en lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 100.000 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 35.400 gépkocsival (ezek közül 15.200 teherszállító járművel) - tájékoztatott szombaton az országos határrendészet (IGPF).
GCS: 1490 új fertőzést igazoltak, 131 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szombati közlése szerint az utóbbi 24 órában 1490 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel.
GCS: 1673 új fertőzést igazoltak, 206 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) pénteki közlése szerint az utóbbi 24 órában 1673 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel.
Cookie