×
2020. 07 05.
Vasárnap
Emese, Sarolta
28 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Több pénz jut útjavításra

2020.02.14 - 08:00
Megosztas :
 • Több pénz jut útjavításra

  Szatmárnémeti teljes éves költségvetése 329 millió lej lesz ebben az évben, egyhangúlag szavazta meg ezt tegnapi rendkívüli ülésén a városi tanács. 112 millió lej beruházásokra lesz elköltve.

  Óriási elánnal kezdheti ezt a költségvetési évet Szatmárnémeti, százmillió lejjel nagyobb a költségvetése, mint amennyi tavaly volt. Ennek megfelelően növelte a városvezetés a költségvetés legfontosabb tételének keretét is, ötször annyit fordíthat karbantartásra és fejlesztésre, mint tavaly. Ez főleg aszfaltozásokban, járdajavításokban és -építésben, a közvilágítási hálózat bővítésében, zöldítésben és közterület-karbantartásban és -szépítésben fog megnyilvánulni. Tegnap Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere és Maskulik Csaba városmenedzser beszélt arról, hogyan állt össze az idei évi városi költségvetés: Kereskényi úgy fogalmazott, hogy sokkal optimistább a megvalósítható fejlesztések tekintetében, mint tavaly volt, de tisztában van azzal is, hogy „ezzel még nem érünk el El Doradóba, de legalább lehet tovább és sokat dolgozni”.

   

  Lakossági fórum

   

  Volt tavaly egy közmeghallgatás és kérdőív az akkor még tervezetként létező költségvetésről, s Kereskényi örömmel tapasztalta, hogy nyolcszázan válaszoltak a városfejlesztésre vonatkozó kérdésekre, és több mint harmincan írtak levelet a városnak, hogy szerintük mire kellene költeni idén, hogy jó legyen. Az első helyen az út- és járdajavítások szerepeltek a fontossági listán, összegezte az eredményeket a polgármester, a második helyen pedig a közvilágítási hálózat bővítése merült fel szükségként. Ami a javaslatok közül megoldható, az egyszerű lakossági észrevételből tényszerű költségvetési tétel lett, mutatott rá az elöljáró.

   

  Régi központi épületek

   

  Idén arra is jut majd, hogy a város segítse a régi központi műemléképületekben lakókat abban, hogy felújíthassák a homlokzatokat, mentesülve ezáltal az ötszörös ingatlanadó terhe alól. Vannak olyan épületek, amelyekben a városnak is vannak tulajdonrészei, ezekre költhet a közköltségvetésből; idén a város fogja fizetni tizenkét épület homlokzatfelújításához szükséges megvalósíthatósági tanulmány elkészítését, kétmillió lej van erre elkülönítve. A régi főtérre összpontosítanának ebben az ügyben, mutatott rá Kereskényi, hogy az épületek is legyenek összhangban a felújításra váró régi központ új arculatával, és a szatmárnémeti óváros legyen a legszebb a régióban.

   

  Realista költségvetés

   

  Kereskényi és Maskulik megköszönték a polgármesteri hivatal gazdasági osztályvezetőjének, Lucia Ursunak és a részleg minden munkatársának az operatív, pontos munkát. Azt csinálták, amire kérték őket, mutatott rá Kereskényi, és ami a város érdeke. Realista költségvetést kértek, mert a valóság talaján kell állni egy ilyen fontos városvezetési szekcióban, mint a költségvetés; választási évben sem szabad elrugaszkodni a tényleges számoktól — fogalmazott.

   

  Nagyobb megvalósítások idén

   

  Nagyobb összegeket különítettek el egyes elkezdett vagy kezdésre váró építkezéseket illetően, mert munkakezdést szeretnének több beruházásnál is. Az új központ felújításának tervezése elkezdődött, a kivitelezési-tervezési szerződés alá van írva.

  A gyalogoshíd két sikertelen licitje után jövő héten teszik közzé a harmadikat, ennek a költségvetését át kellett számolni.

  A régi központ felújítására kiírt licit nyomán elindított értékelés folyamata véget ért, s ha elkészül az övezet városrendezési terve, ki lesz adva az építési engedély, és kezdődhet a munka.

  Májusban kezdődhetnek el a Fabricii úti buszterminál építési munkálatai, ez lehet az első, amit be fognak fejezni az elkezdett munkálatok közül, mutatott rá a városmenedzser.

   

  Princz Csaba

   

  Cookie