×
2020. 09 27.
Vasárnap
Adalbert
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Többen szavaztak, mint öt éve

2014.05.26 - 10:54
Megosztás:
Többen szavaztak, mint öt éve

Hazánkban a késő délutáni adatok szerint többen vettek részt az európai parlamenti (EP-) választáson, mint a legutóbbi, 2009-es választáson, az első hivatalos adatok a részvételi arány emelkedését mutatták. Más uniós tagállamokból alacsony részvételt jelentettek.

 

Románia mellett 20 uniós tagországban szavaztak vasárnap reggel óta, többek között Magyarországon, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Ausztriában, Belgiumban, Lengyelországban és Horvátországban járulnak az urnák elé a szavazók, hogy megválasszák az európai parlamenti képviselőket.

Hazánkban a 2009-es voksoláshoz képest nőtt az érdeklődés az EP-választások iránt: vasárnap délután 16 óráig a névjegyzékben szereplő több mint 18 millió állampolgár 18,4 százaléka adta le voksát. A legutóbbi választáson ugyanebben az órában az országos részvétel még nem érte el a 15 százalékot. Az országos részvétel sem a 2009-es, sem a (csatlakozása évében rendezett) 2007-es EP-választáson nem érte el a 30 százalékot: az idei részvétel várhatóan meghaladja ezt az értéket.

 

Az RMDSZ elégedett

 

Az exit poll felmérések azt jelzik, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két vagy akár három képviselőt is küldhet az Európai Parlamentbe — jelentette ki kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor jónak ítélte az RMDSZ választási szereplését; úgy vélte, az megfelelt a várakozásoknak. A szövetség támogatottságát az egyik exit poll felmérés 6 százalékon, a másik 6,2 százalékon, egy harmadik pedig 7,2 százalékon mérte. Kelemen Hunor úgy vélte, a töredékszavazatok újraosztása során az RMDSZ megszerezheti a harmadik mandátumát is. Az RMDSZ elnöke szerint az erdélyi magyar szavazók ezúton is megerősítették, hogy az RMDSZ mind az önkormányzatokban, mind a parlamentben, mind pedig az Európai Parlamentben hiteles képviselője az erdélyi magyarságnak. Kelemen Hunor köszönetet mondott a mindazoknak, akik elmentek szavazni, illetve azoknak, akik segítették a szövetség kampányát. Megemlítette, a Magyar Polgári Párt (MPP) is segített a mozgósításban. Külön megemlítette azt a segítséget, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök nyújtott a kampány végén. Hozzátette, természetes volt ez a támogatás, hiszen az RMDSZ is, a Fidesz is az Európai Néppárt tagja.

„Ha a magyarországi választásokon azt mondtuk, hogy fontos a részvétel, ugyanez az üzenet érvényes volt az EP-választások előtt is. Készek vagyunk segíteni egymást, amikor ez szükséges” — magyarázta Kelemen Hunor.

Az erdélyi magyarság 2007-ben (Románia EU-csatlakozásakor) és 2009-ben is számarányát messze meghaladva vett részt az EP-választásokon, és mindkét alkalommal három képviselőt juttatott a brüsszeli testületbe. 2007-ben a függetlenként induló Tőkés László és az RMDSZ versenye, 2009-ben pedig az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) összefogása mozgósította a közösséget.

Cookie