×
2020. 07 03.
Péntek
Kornél, Soma
23 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Többre értékelik a szobrot

2019.06.13 - 18:28
Megosztas :
 • Többre értékelik a szobrot

  A Föld bölcsessége című Brâncuşi-szobor ára sokkal magasabb az eddig vélt 11 millió eurónál, jelentette ki csütörtökön Valer-Daniel Breaz kulturális miniszter, hozzáfűzve, várja, hogy a műalkotás tulajdonosai írott árajánlatot küldjenek a tárcának.

  'Biztosíthatom önöket, hogy a reális ár nem 11 millió euró. Ennél sokkal nagyobb, de a tulajdonosok eddig csak verbálisan tettek árajánlatot. Várom az árajánlatot írásban is, és akkor majd be tudom jelenteni: ez az ár, hogyan döntünk' - fejtette ki Breaz a kormány székhelyén tartott sajtótájékoztatón.

  Hangsúlyozta, nem áll szándékában "feltevésekbe bocsátkozni", ahogyan azt elődje, Vlad Alexandrescu volt miniszter tette.

  'Nem tudom, hogy Vlad Alexandrescu honnan vette ezt az összeget' - szögezte le, kiemelve, csak akkor fog kiállni a nyilvánosság elé az árral kapcsolatban, amikor a minisztérium megkapja a hivatalos, írott árajánlatot.

  Biztosította ugyanakkor azokat, akik pénzt adományoztak a műalkotás visszavásárlására, hogy vissza fogják kapni ezeket az összegeket.

  'Folyamatban van azon összegek visszafizetése, amelyeket egy adott időpontban gyűjtöttek örök kritikusom, Vlad Alexandrescu volt miniszter kezdeményezésére, aki anélkül indította el az adománygyűjtést, hogy biztosan tudta volna, a műalkotás valóban eladó-e, és az ára valóban 11 millió euró körül van-e. (...) Biztosítom az adományozókat, hogy a lehető legrövidebb időn belül visszautaljuk a pénzüket' - fejtette ki a miniszter, leszögezve, 2019. december 31-éig meghosszabbították a határidőt az összegek visszafizetésére.

  A kormány 2017. december végén hozott egy sürgősségi rendeletet, melynek értelmében 2018. december 31-éig visszafizetnek minden összeget, amelyet Constantin Brâncuşi szobrának az állam általi megvásárlására adományozott a lakosság.

  2018 márciusában azonban George Ivaşcu akkori kulturális miniszter kijelentette, a törvény értelmében nem fizethető vissza A Föld bölcsessége című Brâncuşi-szobor megvásárlására adományozott pénz.

  "Jóhiszemű emberek vettek részt a gyűjtésben és adományoztak. A törvény értelmében az adomány nem visszatéríthető. Ezért találnunk kell egy olyan mechanizmust, amelynek révén visszakaphatják a pénzüket azok, akik fizettek" - mondta akkor Ivaşcu.

  Ezt követően, 2018. május 10-én a kormány határozatot fogadott el A Föld bölcsességére gyűjtött pénzadományok visszafizetésének módjáról.

  Nelu Barbu kormányszóvivő akkor kifejtette, az adományozók zömének ismert a személyazonossága, de voltak anonim adományozók is. Utóbbiaknak 2018. szeptember 30-ig kell elektronikus formában igénylést küldeniük a kulturális minisztériumhoz, amennyiben szeretnék visszakapni a Brâncuşi-szobor megvásárlására ajándékozott összeget. Az igényléseket nyilvánossá fogják tenni a kulturális minisztérium honlapján. Ugyanezen a honlapon lehet megtalálni a kérvény űrlapját, a kitöltést segítő útmutatót, valamint információkat a pénz visszatérítésének módjáról.

  Nem kell kérvényt küldeniük azoknak, akik banki átutalással vagy sms-ben adományoztak, mert akinek a neve szerepel az adatbázisban, annak automatikusan visszautalják a pénzt - tette hozzá a szóvivő. Azoknak sem kell ismét kérvényezni az összeg visszatérítését, akik a tavalyi év során már elküldték az erre vonatkozó kérelmet, feltéve, hogy abban minden adatuk helyesen és pontosan szerepel.

  Cookie