×
2020. 07 16.
Csütörtök
Valter
14 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.37 RON
Külföld

Torokgyíkra figyelmeztetnek Ukrajnában

2019.11.11 - 09:43
Megosztas :
 • Torokgyíkra figyelmeztetnek Ukrajnában

  A határ túloldalán, a szomszédos Ukrajnában egyre szaporodnak a torokgyíkos (diftéria) megbetegedések, ezért az oda készülőknek oltást javasol a külügyminisztérium.

  A kötelező oltás bevezetése előtt rettegett gyermekbetegség volt a diftéria, azaz a torokgyík. Szerencsére Szatmár megyében évek óta nem jelentett gondot a megbetegedés, most azonban arra figyelmezteti a külügyminisztérium mindazokat a román állampolgárokat, akik a szomszédos Ukrajnába készülnek, vagy utazásuk során áthaladnak az országon, hogy több diftériás megbetegedést is regisztráltak. A szaktárca közleménye értelmében ezekről az esetekről az ukrán egészségügyi minisztérium honlapján, valamint a kijevi kormány weboldalán lehet bővebb tájékoztatáshoz jutni.

  A külügy azt javasolja az Ukrajnába készülőknek, hogy oltassák be magukat a torokgyík ellen. Azoknak, akik az elmúlt 10 évben nem kapták meg ezt az oltást, utazás előtt négy héttel ajánlott beadatniuk a vakcinát, sürgősségi esetekben azonban akár utazás előtt is megkaphatják. A minisztérium ugyanakkor felhívja a külföldre utazó román állampolgárok figyelmét a Călătoreşte în siguranţă applikációra, amelyben utazási tanácsokat kaphatnak. 

  Mi az a torokgyík?

  A torokgyíkot a Corynebacterium diphteriae baktérium okozza, emberről emberre cseppfertőzés útján, köhögéssel, tüsszentéssel terjed. Lappangási ideje 2–4 nap, ezután helyi elváltozások jelenhetnek meg az orrban, torokban, gégében az álhártyaképződéssel. A láz mérsékelt, a torokfájdalom sem erős, de később nyelési nehezítettség jelentkezik. A mandulákon hártyaszerű bevonat látható, amely megvastagszik és átterjed az egész garatra és a gégére is — ez utóbbira történő terjedése okozza a fulladásveszélyt.

  Rekedtséget, ugató köhögést vált ki a gégében levő elváltozás, amely a levegő beáramlásának útját a betegség előrehaladtával egyre inkább szűkíti, és egyre nagyobb, főleg belégzési nehezítettséget okoz. Szerencsés esetben sikerül felköhögnie a betegnek ezt a sokszor pikkelyesnek tűnő, egybefüggő, vaskos hártyát, innen ered a torokgyík elnevezés.

  A betegséget az álhártyaképződésen kívül a baktérium toxinja által okozott súlyos, akár halálos kimenetelű szövődmények is jellemzik. A halálozások nagy részéért a toxinnak a szívet károsító hatása a felelős, de okozhat súlyos veseelváltozást is. A toxinhatás következménye lehet a lágyszájpad, a gége és egyéb izmok bénulása.

  Romániában kötelező a védőoltás a torokgyík ellen, az oltási rend során a gyermekek összesen hat alkalommal kapják meg a vakcinát, 2, 4 és 11 hónapos korban, valamint 6 és 14 évesen.

  Bumbuluţ Krisztina

  Cookie