×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
13 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Törvénytervezetet iktatott a parlamentben az RMDSZ a helyhatósági választások szeptember 27-i megszervezéséről

2020.06.22 - 13:24
Megosztás:
Törvénytervezetet iktatott a parlamentben az RMDSZ a helyhatósági választások szeptember 27-i megszervezéséről
Törvénykezdeményezést iktatott hétfőn a parlamentben az RMDSZ, melynek értelmében szeptember 27-én szervezhetnék meg a helyhatósági választásokat Romániában - jelentette be a szövetség szenátusi frakcióvezetője, Cseke Attila.

'A jelenlegi helyzetre való tekintettel úgy gondoljuk, széles körű politikai konszenzusra van szükség a választások dátumát illetően. Minden olyan politikai szervezet támogatására számítunk, amely az RMDSZ által javasolt dátum mellett foglalt állást az elmúlt időszakban'- idézi a szenátort a szövetség hétfői közleménye.

Ebben rámutatnak, a járványhelyzet miatt a helyhatósági választások elhalasztására volt szükség, így a parlament az önkormányzati mandátumok meghosszabbítása mellett döntött.

'A mandátumok meghosszabbítása kapcsán is a törvényhozó testület javaslata bizonyult helyesnek a kormány kezdeményezésével szemben, illetve a választások dátumáról is a parlamentnek kell döntenie, ezért iktattuk ma a két frakcióvezető aláírásával ellátott RMDSZ-es törvénykezdeményezést' - fogalmazott Cseke Attila.

A tervezet a két ház szavazatát és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe. Mivel a kormánynak a tervezet életbe léptetésétől számítva 5 nap áll majd rendelkezésére ahhoz, hogy a szükséges ütemtervet, költségvetést és szervezési szabályokat kidolgozza és elfogadja, az RMDSZ azt kérte, hogy a tervezetről sürgősségi eljárásban tárgyaljon a parlament, így legkésőbb július 15-ig érvénybe léphet.

A képviselőház június 15-én fogadta el döntő házként a helyi választott tisztségviselők mandátumának meghosszabbításáról szóló tervezetet. Ennek értelmében 2020. november 1-jéig hosszabbítják meg a polgármesterek, megyei tanácselnökök, valamint a helyi és megyei tanácsok tagjainak mandátumát. A törvény azt is előírja, hogy a 2020-as helyhatósági választások időpontjáról a parlament dönt sarkalatos törvénnyel, legalább 60 nappal a szavazás napja előtt.

A képviselőház elfogadott egy módosítást a garantált minimáljövedelmet szabályozó törvényhez
A képviselőház szerdán döntő házként elfogadott egy módosító jogszabályt a garantált minimáljövedelmet szabályozó törvényhez.
A fejlesztési minisztérium törvénytervezetet készít a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatására
A fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős minisztérium törvénytervezetet készít a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatására - nyilatkozta az MTI-nek pénteken, a kolozsvári sajtótájékoztatója után Cseke Attila miniszter.
Kelemen Hunor: Sikerült konszenzusra jutnunk a kormányzás folytatásáról
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke úgy nyilatkozott a koalíciós pártok vezetőinek kedd esti megbeszélése után, hogy a koalícióban konszenzus született a kormányzás folytatásáról. Kelemen szerint a koalíción belüli harmónia megteremtése "türelmet, kiegyensúlyozottságot és empátiát igényel".
Cookie