×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Külföld

Tovább erősödhetnek a magyar-román környezetvédelmi és vízügyi kapcsolatok

2021.06.10 - 07:17
Megosztás:
Tovább erősödhetnek a magyar-román környezetvédelmi és vízügyi kapcsolatok
Fotó: Pelsőczy Csaba
Nagy István agrárminiszter bemutatkozó látogatáson fogadta Tánczos Barnát, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási miniszterét szerdán Budapesten tájékoztatta az Agrárminisztérium (AM) az MTI-t.

A miniszterek kezdeményezték a két ország közötti vízügyi és környezetvédelmi együttműködés elmélyítését. A tervek szerint továbbá hamarosan sor kerülhet a Román-Magyar Környezetvédelmi Vegyes Bizottság (KVB) újbóli összehívására is - mondta Nagy István.

Tánczos Barna az első országok között látogatott el Magyarországra miniszteri kinevezése óta.  A megbeszélés során a felek áttekintették a sokrétű és élénk magyar-román környezetügyi kapcsolatok elmélyítésének lehetőségeit. A két miniszter többek között a határvizek védelméről, a vízgazdálkodásról és az erdőgazdálkodás területén szerzett tapasztalatokról is tárgyalt egymással.

Nagy István a megbeszélésen elmondta, hogy Romániához hasonlóan Magyarország is aktív szereplője a természeti környezet megóvását segítő programoknak. Hazánkban az állami erdőgazdaságok nemrég mintegy 6000 köbméter kommunális hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőkből a "Tisztítsuk meg az országot!" program keretében. Hozzátette, a nemzeti park igazgatóságok összesen 5258 köbméter hulladéktól tisztították meg a sűrűn látogatott turistautakat, tanösvényeket, valamint kiemelt természetvédelmi jelentőségű területeket, fokozottan védett fajok élőhelyeit a tavalyi évben.

A felek megállapították, hogy a környezetszennyezés közös régiós probléma, amelynek megoldására közösen kell válaszokat találni.

Továbbá egyetértettek abban, hogy a magyar V4 elnökség lehetőség a régiós érdekek erőteljes képviseletére az EU-ban, például az uniós zöld megállapodás, illetve a védett területek és az öntözésfejlesztés területén.

A miniszterek kifejtették, hogy mindkét fél számára kölcsönösen fontos az eddigi együttműködésének továbbfejlesztése, a Magyarország és Románia közötti kapcsolatok további erősítése - tájékoztatott közleményében a szaktárca.

MTI

Magyarország Zöld úton jár!
Magyarország Kormánya elindította a „Magyarország zöld úton jár!” online környezetvédelmi felmérést. A környezetvédelem határokon is átnyúló fontos ügy, ezért mindenki számára ajánlott a kérdőív kitöltése.
Tánczos: a szennyező fizessen!
Az Európai Bizottság ismét az Európai Unió Bírósága elé állítja Romániát az országban működő 48 nem EU-konform szeméttelep miatt, azok bezárásáig pedig pénzbírságot róhatnak ki az államra.
Illegális fakitermelésről szóló dokumentumfilmet forgató újságírókat vertek meg Suceava megyében
Csütörtök délután egy 20 fős csoport tagjai megtámadtak és bántalmaztak két újságírót és egy környezetvédő aktivistát a Suceava megyei Coşna községhez tartozó erdőben. A három bántalmazott férfi egy illegális fakitermelésről szóló dokumentumfilmet forgatott.
Cookie